Antoni Soy

Eunomia

28 de setembre de 2008
0 comentaris

La Televisió de Catalunya de Mònica Terribas

Gran entrevista de Vilaweb a Mònica Terribas, en la que aquesta marca les línies bàsiques que ha de seguir la televisió nacional de Catalunya. Mònica Terribas té les coses clares respecte al model de televisió que ha de seguir TVC i que jo, modestament, comparteixo en les qüestions essencials.

A destacar algunes de les coses que diu a l’entrevista la nova directora de TVC:

-. Una televisió pública competitiva i al servei del país: ” …hem de fer una televisió competitiva i capaç d’incidir en la nostra societat, i això vol dir tenir èxit. … Hem de fer una televisió que tingui uns principis de televisió pública molt relacionats amb els principis del país que servim. … fer un servei públic que vagi d’acord amb un univers cultural, ligüístic i polític que és el nostre i que, per tant, prioritzi aquests continguts en un context en què hem de ser competitius”.
-. Un país complex però certes qüestions són innegociables: “Hi ha una qüestió que és entrínseca a TV3 com a televisió pública d’un país que és una nació que no té estat i que, per tant, té un marc polític complex, i és que tothom vol la televisió que s’adiu a la seva manera de veure el país. … A l’hora de la veritat hi ha qüestions que jo crec que són innegociables: qüestions de llengua, de marcs referencials, de debilitat de la nostra indústria cultural, … Hi ha d’haver un equilibri entre prioritzar la nostra cultura i la nostra indústria i no viure d’esquena a la realitat”.
-. Fer compatibles servei públic, audiència i qualitat: ” … quan construïm un univers de referències, ho fem per forjar una societat amb uns valors constructius, amb uns valors crítics. La nostra audiència ha de saber que ho fem amb criteris de qualitat. … Hi ha un cert risc perquè volem audiència però sense deixar d’invertir en allò que creiem.”
-. TV3 i la indústria audiovisual: “Molta gent oblida que, quan TV3 es va fer, hi havia l’ambició estructural de crear una indústria audiovisual que no existia. Avui les grans productores catalanes pràcticament dominen el mercat audiovisual espanyol. Això com a país és una feina importantíssima i s’ha de valorar. Això no s’hauria fet sense aquesta ambició inicial de TV3”.
-. La millora dels serveis informatius: ” … nosaltres tenim uns telenotícies capdavanters, …, i n’estem contents, i … no (es) para de revisar fòrmules i maners de fer. … l’una, la creació d’un llibre d’estil corporatiu, … (que) ha de marcar-nos temes de discussió pròpia … la segona, seria la concepció dels informatius … (amb) més d’anàlisi que no de referència de la informació immediata”.
-. TVC i els Països Catalans: La nostra prioritat és Catalunya, això és evident. Nosaltres tenim delegació al País Valencià, a les Illes i a la Catalunya Nord i la nostra informació cobreix allò que passa prioritzant Catalunya, que és el nostre centre. … Nosaltres no hem de fer de televisió de Països Catalans, hem de fer la feina que hem de fer, reflectir una realitat sociocultural i lingüística que és la nostra, sense erosionar els interessos de les televisions públiques d’aquests territoris.
-. Servei públic versus política partidista: ” … com a televisió pública, no som una televisió ni nacionalista, ni independentista, ni no independentista. Nosaltres som una televisió pública que reflecteix allò que veiem amb ulls periodístics, intentem de fer-ho ajustant-nos a la informació. No som aquí per fer política, som aquí per fer televisió. Qui esperi que nosaltres fem política, en el sentit de política partidista, s’equivoca. De política, en fem perquè som un servei públic, i jo entenc la política com a “res pública”, per tant com un servei”.
-. Responsabilitat: “Faig la televisió que he de fer en el context d’una televisió pública amb els recursos, el talent intern i extern que tinc i que he de potenciar … Quan som en un lloc de responsabilitat, hi som no pas per allò que volem, sinó per fer allò que la responsabilitat demana que fem”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!