Antoni Soy

Eunomia

6 de setembre de 2008
0 comentaris

Emprenyats? Perplexes? Lideratges forts i valors republicans

Fa un temps va tenir un cert èxit la figura del “català emprenyat” per a referir-se a l’actitud dels catalans en relació a l’estat espanyol. En el seu moment ja vaig expressar la meva opinió en el sentit que això era un tòpic -un tòpic amb mala llet, això si- però que no corresponia a la realitat (El “català emprenyat”?: no gràcies). Defensava, i ho continuo fent, que enfront de la frivolitat i la lleugeresa, els catalans tradicionalment hem defensat la seriositat, l’exigència i la rigorositat. Apuntava en la meva entrada que “com que venim d’una cultura del treball, el risc i l’esforç ens agrada que la gent compleixi els seus compromisos i els seus contractes”. Tot plegat té molt poca relació amb el tòpic del “català emprenyat”.

Fa pocs dies, en un treball de l’Associació Catalana de Sociologia, patrocinat per l’Institut d’Estudis Catalans, es parla de la “perplexitat“, de la “desorientació”, de l'”estat de confusió” en definitiva en la que vivim actualment els catalans i les catalanes. És molt possible que sigui així, almenys en part. De fet, són les conclusions a les que arriben un bon grup de professors, intel.lectuals i professionals prestigiosos que han participat en el treball. Tanmateix, en un mon globalitzat en el que es produeixen grans canvis i a una elevada velocitat no crec que aquest fenomen sigui exclussiu de Catalunya, tot i que segur que en el nostre cas deu tenir uns trets diferencials.

Tanmateix, el que més m’importa és el què podem fer per a superar aquesta situació de “perplexitat”. En aquest sentit, crec que en primer lloc i principalment ens cal un lideratge fort. O més ben dit, uns lideratges forts. A tots els àmbits i esferes de la societat: el polític, l’econòmic, el sindical, l’empresarial, el cultural, l’intel.lectual, l’acadèmic, el professional, el social, etc… Uns lideratges capaços de generar il.lusió, de marcar-nos horitzons ambiciosos.

Necessitem uns lideratges forts que promoguin valors positius. Com la seriositat, l’exigència i la rigorositat que ens han caracteritzat tradicionalment. I que sens dubte requereixen la màxima professionalitat i la recerca de l’excel.lència davant de qualsevol activitat o feina. Al mateix temps, ens cal fer front a la picaresca a partir de la integritat, la legalitat, la legitimitat i la recerca del bé comú. El bé comú i l’interés públic han d’estar per sobre dels interessos tribals o partidistes, i han de ser el mitjà més adequat per a conseguir els interessos individuals legítims.

I necessitem valors que ens han de fer conscients de la necessitat de viure en un mon on el risc i l’incertesa són importants. En el que, per tant, s’han de fomentar la valentía i l’audàcia prudents. Així com la fermesa en la defensa, amb raons i arguments, de les posicions que són correctes i justes.

En definitiva, doncs, per recuperar la confiança en nosaltres mateixos i en les nostres potencialitats i per estimular l’autoestima com a país ens calen lideratges forts que promoguin i extenguin els valors positius típicament republicans.

Lideratges forts i valors positius republicans que hem d’utilitzar intel.ligentment, per exemple, a l’hora de negociar el nou sistema de finançament que ha de permetre millorar significativament el finançament de Catalunya.

(En relació als temes d’aquesta entrada i amb un plantejament que bàsicament comparteixo, veure l’entrada recent de Saül Gordillo: “Ambició” )

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!