Antoni Soy

Eunomia

27 d'agost de 2007
0 comentaris

Un debat nacional pel futur de Catalunya?

Catalunya no és Escòcia. A Escòcia hi ha un Primer Ministre i un Govern independentistes (amb el suport dels verds), però que governa en minoria. A Catalunya hi ha un Govern de coalició, amb el Vicepresident i quatre Consellers independentistes, però amb un President i una majoria del govern què, com a molt, són federalistes.

El Govern escocés ha proposat ara a la seva ciutadania un debat nacional sobre el futur del seu país, a partir d’un document en el què planteja tres possibles alternatives que considera realistes: primera, la possibilitat de l’increment de poder i competències en el marc de l’esquema de la “devolution” previst en la Scotland Act 1998; segona,  una nova definició de la “devolution” amb l’adopció d’un conjunt d’ampliacions específiques en els poders actuals del Parlament i del govern escocesos; tercera, la independència d’Escòcia, es a dir l’extensió i l’augment dels poders del Parlament i del Govern escocesos fins a ser independents.

És convenient avui plantejar aquest (o un de semblant) debat nacional a Catalunya??. És possible amb el govern i la relació de forces polítiques existent??.

Des del punt de vista dels que volem una Catalunya independent i què, al mateix temps, pensem què és necessari anar avançant en la configuració d’una majoria social per a la independència, crec què un debat d’aquest tipus és molt convenient, perquè pot ajudar a anar avançant en la creació de l’esmentada majoria social. És, fins i tot, necessari per anar superant la situació de desconcert i perplexitat en la què s’han instalat molts independentistes i molts catalanistes des de l’aprovació de l'”Estatutet” de la Moncloa.

I, és possible fer-ho??. No hi ha dubte que des del govern hauria de ser possible des del moment en que deixa obertes diferents opcions: de l’avenç en l’autonomia estatutària actual, a una situació d’un estat espanyol realment plurinacional o federal, o bé a la independència.

I si no és possible des del govern, potser ha arribat el moment que, per les raons abans esmentades, hauriem de promoure aquest debat nacional sobre el futur de Catalunya des de els que volem avançar cap a la configuració de la majoria social per a la independència. En un moment o altre del procés caldrà fer-ho i, tot i què sempre serà millor fer-ho des del govern, també hem de valorar les avantatges (en relació a les desavantages) què suposaria l’endegament d’un debat d’aquest tipus.

Aixó si, com en el cas d’Escòcia, s’ha de plantejar de forma clara, directe, planera, sense retòriques. Perquè les coses quedin clares. I per no fer perdre el temps a la gent.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!