Antoni Soy

Eunomia

7 de gener de 2007
0 comentaris

Euskalherria, Zapatero i Catalunya.

Per a tots els demòcrates està clar: l’única responsable de la bomba a la T-4 de Barajas, i de les dues tràgiques morts que ha provocat, és ETA. Amb aquesta actuació ETA dificulta enormement el diàleg i qualsevol avenç en el procès de pau a Euskalherria.

Tanmateix, “això no pot ocultar que la gestió del procés de pau del president del govern espanyol ha estat deficient: manca de lideratge, passivitat, falta de gestos concrets que ajudessin el procés i absència de pes polític específic. El pànic al que pogués dir el PP ha mostrat un líder de poca entitat. Xabier Arzalluz diu que ZP és un líder sense columna vertebral”, com ha assenyalat el professor Tremosa a “ZP i Euskadi”.

Perquè, en definitiva, “no és menys cert que si el PSOE, i particularment Rodríguez Zapatero, creien que el procés de pau era una via desitjable per acabar el més ràpidament possible amb la violència armada d’ETA, haurien d’haver estat tant agosarats com exigia aquest camí”, con ens comentava Salvador Cardús a “Una debilitat explosiva”. Perquè, “la posició de Zapatero era débil,…Zapatero no portava l’estat al darrera: no el seguien el poder judicial, ni el principal partit de l’oposició ni una bona colla de poders fàctics,…I tant bon punt ETA ha atemptat, s’ha vist que tampoc no comptava amb el suport ideològic en el qual el PSOE sempre s’ha recolzat: el diari El País…. Massa ambició per a tanta debilitat”.

En resum, “per a un producte d’aquesta envergadura cal una visió i unes complicitats que l’Espanya eterna encara no permet. Però, per sobre de tot cal l’esforç d’un home d’Estat. No pas d’un saltimbanqui” ens apunta Xavier Roig“Mai va ser possible”. Perquè segons Roig, “des del principi del seu mandat tinc la convicció que l’inquilí de la Moncloa no reuneix les condicions per construir res tangible. No és amic dels resultats precisos fruits d’un acte de responsabilitat concret… És un nacionalpopulista, el típic producte de verbositat inflamada que massa sovint destil.la l’Espanya tradicional”.

En definitiva, ZP i el PSOE han volgut repetir a Euskalherria la mateixa jugada que a Catalunya amb l’Estatut: moltes bones paraules, moltes promeses, però sense canvis reals. Però, en una situació molt més complexa. Han oblidat, a més, que Euskalherria no és Catalunya (sortosament per a Catalunya on no hem de patir a cap grup terrorista); però sobretot que el PNB no és CiU, que va a rebaixar a Madrid el que s’aconsegueix unitàriament a Catalunya. Quin exemple d’iniciativa política la convocatòria de manifestació del Govern Basc amb el lema “Per la pau, pel diàleg”, a la que ja s’ha sumat el PSE-EE !!!.

Mentrestant, el Vicepresident Solbes ja ens fa saber que del finançament no cal parlar-ne fins el 2009 i que no hi haurà més diners per a les autonomies perquè, segons ell, no hi ha cap problema de finançament autonòmic. Això si, es prorroga per un any més el cupo basc actual que afavoreix clarament a Euskadi. Al mateix temps, la Cambra de Comerç torna a queixar-se de les deficiències infraestructurals del país mentre el govern central només ha licitat un terç de l’obra pública prevista a Catalunya el 2006. Però, a Catalunya continuem tenint un dèficit fiscal astronòmic que afecta negativament la nostra productivitat i la nostra qualitat de vida. Tanmateix, diuen (!?) que amb el nou any molt aviat tindrem una ferma (que ve de fermesa) iniciativa política i social per trobar solucions a aquesta situació per part de la societat catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!