Antoni Soy

Eunomia

12 d'octubre de 2006
0 comentaris

Neopàtria.

Aquest és el títol de la darrera novela d’Hèctor López Bofill que he llegit amb plaer i d’una tirada. Com un thriller polític el defineix la contraportada, centrat en un conflicte polític i militar que afecta a Catalunya i Euskalherria respecte a España. I la contraportada continúa dient-nos que “amb les aventures d’aquests personatges que lluiten entre el tedi d’una situació estancada i el somni d’una decisió col.lectiva trascendent es va descabdellant l’argument que planteja Neopàtria, una mirada directe als ulls dels pitjors horrors que planen en l’imaginari del present: el ressorgiment, entre nosaltres, del monstre de la violència”.

 El llibre m’ha interessat, i molt, i com dèia l’he llegit d’una tirada. M’agrada el gènere, el thriller polític. M’interessen els temes que si tracten, bàsicament el conflicte polític entre Catalunya i Euskadi amb España, el tema de la violència, les complexes relacions personals que s’estableixen entre els personatges. La trama és àgil i interessant i, des del meu punt de vista de no expert, crec que està molt ben escrit.

M’agradaria, a més, destacar-ne algunes frases en una tria molt personal:

  • “La seva influència no venia de transitar per cap laberint d’intrigues, ni de sotmetre’s a cap obediència que el convertís en un titella polític; la seva grandesa es trobava en la fidelitat cap a ell mateix” (pág. 37).
  • “Les decisions es prenien per acontentar les dues pitjors baixeses humanes: el ressentiment i la por” (pág. 73).
  • ” … els grans conflictes s’encenen quan una atzagaiada passa a convertir-se en l’essència del sentit comú” (pág 254).
  • “Estem fets d’allò que odiem, i en l’agressió de la mentida suprema es troba la pietat de la veritat profunda” (pág 293).
  • “En els extrems de la diferència només hi ha espai per a la destrucció mútua. Per què havíem d’estar junts amb gent que ens repugnava?” (pág 338).
  • “Al final del naufragi sempre queda el mar” (pág 376).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!