Antoni Soy

Eunomia

9 d'octubre de 2006
0 comentaris

El municipalisme no pot (i no vol) ser manipulat pels grans ajuntaments.

El divendres passat un conjunt d’alcaldes del PSC i d’ICV van lliurar un document al Parlament en el que acusen CiU i ERC d’intentar erosionar l’actual govern de la Generalitat a costa dels ajuntaments, pel fet que aquests partits s’oposen, en aquest moment concret, al traspàs de les Oficines de Benestar i Familia (OBF) als ajuntaments seguint, per cert, una resolució del Parlament de Catalunya. Al mateix temps critiquen la proposta de resolució del Parlament per a reprovar a la Consellera de Benestar i Familia, l’Honorable Carme Figueras, per aquesta raó. Era una continuació del que havia dit el candidat Montilla a Figueres la pasada setmana i també, d’una forma gens institucional i molt partidista, el President Maragall al 25é anniversari de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) a Girona.

No és la primera vegada que aquests alcaldes van al Parlament de Catalunya per a pressionar als legítims representants del nostre país: els nostres diputats i diputades. Ja ho varen fer també durant la negociació de l’Estatut per a aconseguir imposar el que volien els grans ajuntaments en relació al govern i l’administració locals.

Fem però una mica d’història. Des del Pacte del Tinell el traspàs de les OBF a alguns ajuntaments ha estat una verdadera obsessió per a alguns alcaldes, especialment socialistes i metropolitans. I amb arguments d’un gran (sic!) pes polític i també de gestió: la raó més important, m’explicava un d’aquests alcaldes, era que quan ell anava a una d’aquestes OBF o als centres cívics annexes no podía manar i fer i desfer com en els de titularitat municipal. Tanmateix, la Consellera Anna Simó ens ha recordat aquests dies qué es va aprovar en el Pla de Govern de la Generalitat 2004-2007 (21 de setembre de 2004) -el PSC i ICV hi eren, oi?- en relació a aquesta qüestió: “la transferència de les OBF, … , als serveis territorials del Departament, facilitant així la col laboració amb el món local”.

Desprès de l’expulsió d’Esquerra del govern, els alcaldes metropolitans i de les grans ciutats tornen a insistir. A finals de juliol s’ens avisa que el 29 d’agost (!!) hi haurà una sessió extraordinària de la Comissió de Govern Local -òrgan de trobada del Govern de la Generalitat i les entitats municipalistes per a tractar de les lleis, decrets, acords de govern- per a informar, si s’escau, sobre la Llei d’Equipaments Comercials i el PTSEC (Pla Territorial Sectorial d’Equipaments Comercials). Sorprenentment, o segurament no, al incorporar-me al despatx el 28 d’agost em trobo un correu electrònic -envïat molt pocs dies abans- amb l’ordre del dia de la Comissió en el que també hi havia la proposta d’Acord de Govern per a la delegació de competències de les OBF a alguns municipis (no a tots), bàsicament metropolitans i amb alcalde socialista i, en algún cas, d’ICV. És a dir, totalment per sorpresa i el 29 d’agost!!!. Donades les dates, només assisteixen 2 alcaldes de l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i sorprenentment, o segurament no, hi som tots els 6 de la FMC (Federació de Municipis de Catalunya) -4 del PSC, 1 d’Esquerra i 1 d’ICV-, una cosa que no passa pràcticament mai; hi són també, en representació del govern, Anna Miró, molts anys a la Diputació de Barcelona i ara Secretària General del Departament de Benestar i Familía, i Ramón García Bragado, Secretari General de la Presidència i que no havia assistit a la Comissió, crec, des del dia de la seva constitució en aquesta legislatura. Tant Manuel Bustos, el president de la FMC, com García Bragado i Anna Miró van intervenir a fons per a justificar l’acord, davant de la postura contrària de l’ACM i també de la meva com a representant d’ERC a la FMC. Una mostra de la importància (i també de l’obsessió) que els alcaldes metropolitans i alguns dels principals càrrecs del govern bipartit donen a aquest acord.

En aquesta sessió de la Comissió de Govern Local vaig argumentar la posició d’Esquerra en el sentit de defensar la creació de la Xarxa Única d’Equipaments Cívics i de proximitat, tal com ha explicat molt bé la Consellera Anna Simó al seu bloc.

Des d’Esquerra no acceptem que els grans ajuntaments, bàsicament metropolitans i amb alcaldes del PSC i d’ICV, vulguin confondre els interessos de tots els ajuntaments de Catalunya amb els seus propis interessos, tal com ha assenyalat Jaume Oliveras, Secretari de Política Municipal del partit. Des d’Esquerra “sempre hem defensat i defensem els ajuntaments, les seves competències i la seva tasca al servei de la ciutadania”. Creiem que hem de “potenciar l’autonomia local, sempre i quan no vagi en contra d’un projecte global en benefici de tota la ciutadania de Catalunya”.

Estem pel municipalisme nacional i democràtic per a tots els ajuntaments, en el sentit que explicàvem fa pocs dies, i sempre en contra de la seva manipulació, tant si la volen fer els partits com els grans ajuntaments.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!