Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 12 d'agost de 2017

La ceguesa dels valencians

Com som els valencians?, quina mena de vida passem?, hem abandonat el camp?, els serveis que oferim són excel·lents?, per què parlem valencià, que és el català més excels segons Enric Valor?, per què patim el pitjor finançament de la mà d’Espanya?, per què des de ponent ens malmeten la vida?, per què el corredor mediterrani és una quimera?, per què paguem doble per serveis que a madrit són la meitat?, per què els jutges ens governen l’escola?, som més de la democràcia, els valencians, o de la fava política ppera?

N’hi ha més preguntes i tantes respostes com preguntes ens fem. Però cap d’elles no és explicada a la manera valenciana. Cap ni una. Us penseu que a Telecinco, Antena3, TV1 o la Sexta, una banda de lladres mediàtics, els interessa què ens passa als valencians?, com vivim, de quina cosa parlem a la cooperativa, per què som caguemes o coratjosos, per què la nostra sanitat o l’educació són una punta europea, malgrat la política i l’economia? Als mitjans espanols els la bufa, si ens morim si ens matem o si ens roben la taronja, mentre els continuem pagant els luxes i els seus programes vòmit.

Sabeu quantes notícies sobre els valencians hauran explicat avui els telenotícies a TV1, a Telecinco o a Antena3? Efectivament, cap ni una. I en tot cas, en parlar-ne, no és perquè ens esforcem a salvar el camp, a posar ordre a la cultura, o a rectificar els disbarats de vint-i-cinc anys de corrupció perepé. En aquelles cases de mitjans espanols, els valencians som un zero. Malgrat l’índex de desocupació, la música de banda i una orxata de primera. Si són falles o maedéus beates, sí, o si n’hi ha una poca corrupció que els interesse explicar… Vet ací què passa quan no tens mitjans propis, o no tens esperit o caràcter, o una identitat que pose damunt la taula qui som, com vivim, què ens preocupa i com volem fotre.

Per això el fracàs del govern valencià durant dos anys i escaig, que no ha sabut posar el valor dels valencians en favor de la informació, la notícia, el treball ben fet i les ganes de reeixir. També el treball mal fet, els favoritismes, que n’hi ha hagut, la torpesa, la mala gestió, o la covardia… I si cal que els mitjans propis diguen què fem bé i què fem malament, ni dubtar-ne. Que ho diguen. I si cal que expliquen per què dels homes covardos no se’n canten gestes, que ho diguen sense embuts, en la llengua dels valencians sense cap excusa. Espana ja té suficients mitjans en aquella altra llengua. Fins i tot València en té, de mitjans a manta que parlen sobre els altres com els altres.

Ja ho saben els valencians, qui és la consellera d’agricultura? ja ho saben, a la cooperativa, com han millorat el camp els nostres responsables polítics en dos anys de govern valencià? I la consellera de sanitat? O és conseller de sanitat? Els metges, ballen i canten de contents d’aquests dos anys de govern valencià? Com farem arribar les queixes del conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i les queixes del president Ximo Puig, més enllà de la sèquia de Montcada, si no tenim mitjans que ho expliquen cada dia? I sobre l’ametlla i els torrons de Casinos, Telecinco en farà programes especials, i Antena3? I sobre els camins rurals? Ja han dit els mitjans espanols que el ministeri espanol de les obres inútils però ben cares ha ordit unes obres a València que bloquejaran cent mil cotxes diaris cada dia de setembre sense consultar l’Ajuntament?

—Més encara, en voleu més de preguntes i respostes valencianes que ningú no explica ni ens explica?

Sense mitjans, qui explicarà la vida dels valencians…, els espanols?, els seus mitjans?, quin interés pode tenir a explicar-nos què passa a Alcoi, Elx o Morella?, ja saben els espanols on és Bétera, Llíria o Castelló, Sagunt o Gandia? O quin interés tenim nosaltres a saber què pensen els rics de Madrit, desgraciats o no, o per què hauríem de voler saber nosaltres si ells saben o no rotar. A nosaltres sí que ens la bufa, sinyors, què els passa, i preferim de saber què ens passa a nosaltres, els valencians, i què passa al món, a través de la mirada valenciana. Això és, com és el món a través dels nostres ulls, ens interessa.

Però no hem sigut capaços de mirar, en dos anys i escaig, sinyors del govern valencià. 800 dies a la merda, a l’aigüera, d’un món cec, completament cec per als valencians., filtrat per la mirada d’espana, que continua robant-nos i pegant-nos pel sac.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de agost, camp de túria, General, mestres d'escola per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent