Antoni Soy

Eunomia

28 de setembre de 2006
0 comentaris

La cerimònia de la confusió.

Una vegada més el ninotaire Toni Batllori resumeix avui esplèndidament la cerimònia de la confusió en que el PSOE i el PSC han volgut convertir la qüestió de les inversions en infraestructures a Catalunya. Les que figura que estan incloses en el pressupost de l’Estat per a 2007 i les que no hi són, com ara aquest conveni d’inversions ferroviàries entre el Ministerio de Fomento i el Govern de la Generalitat, en el que sembla que es confonen inversions ja realitzades, altres que estan en procés de realització o ja programades i algunes de noves; i en les que es barrejen inversions en rodalies amb les del TAV (Tren d’Alta Velocitat).

Així, el Conseller Castells diu que no ha tingut temps d’estudiar les xifres sobre la inversió regionalitzada, que era la utilitzada fins ara per a calcular quin percentatge del PIB representava la inversió de l’estat en infraestructures a Catalunya, però al mateix temps afirma amb contundència que “la inversió en infraestructures prevista pels pressupostos compleix escrupolosament el que diu l’Estatut”; a quina xifra es refereix, però, a la que dóna el Ministre Solbes o a la que dóna ell mateix, tenint en compte que no coincideixen??. El Ministre Solbes no s’està de punyetes: ens diu que l’Estatut es respecta al milímetre i que aquest en cap moment no parla d’inversió total regionalitzable. De fet té raó i els responsables en són el Sr Mas i CiU que ho varen pactar, així com el PSC i ICV que ho varen acceptar de forma entusiasta. Ara bé, el Sr Solbes no diu que ha canviat el criteri de càlcul que s’havia utilitzat fins ara: la inversió total regionalitzable. Però, ell defensa els interessos del Govern de Madrid i de l’estat espanyol.

Del que es tracta és de tenir titulars als diaris en els que surtin xifres quan més grans millors, així com que hi hauran descomptes en alguns peatges. Per cert, aquests últims s’inclouen dintre de la xifra total d’inversions estatals promesa, quan fins ara tenien un fons especial de rescat a més de les inversions previstes i, a més, al “nou” estatut es preveïa que el rescat de peatges es faria si no es complien els compromisos d’inversions. Amb el rescat de peatges també hi sortim perdent, tant respecte a la situació actual com en relació al que preveu el “nou” Estatut.

Com dèiem ahir el punt fonamental, però, és que respecte a la inversió total regionalitzada, les inversions que es faran a Catalunya només representen el 14% del PIB espanyol, un 0,6% menys que el 2006, quan hauria de ser el 18,8%. D’això la “psoevergència” política i mediàtica no en parla.

Com diu avui en Saül Gordillo en el seu article de El Punt, “Més peix al cove”, (que també es pot trobar al seu bloc): “La història es repeteix i l’espectacle d’aquests dies -els socialistes són més llestos i introdueixen un caramelet anomenat “supressió de peatges”- demostren que el “nou” Estatut no evita l’estratègia pujolista de peix al cove”. I va molt més enllà en una conclusió que comparteixo plenament: “El ball de xifres i el resultat decebedor de la inversió estatal inclosa en els pressupostos de 2007 per a Catalunya ….. deixen en evidència la reforma estatutària que va entrar en vigor l’agost passat, així com els partits que hi van donar suport enèrgic i incondicional”.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!