Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 2 de maig de 2016

L´1

Captura de pantalla 2016-05-01 a les 23.09.18Per tancar el mes d’abril, ahir les escoles de ball de l’Aljama de Bétera i Sant Joan de Labritja es van tornar a trobar, pel ball, per l’escola i per les danses populars de tots dos pobles. A Olocau, el poble retia homenatge a les garroferes. Com tantes coses del patrimoni natural, les garroferes viuen amenaçades, però la gent d’Olocau va reinventant com salvarà el patrimoni i el paisatge rural. Avui és l’1, em mire IB3 a través d’internet (a València qualsevol mitjà en llengua pròpia és prohibit, tancat o barrat: ni canal9, ni IB3 ni TV3). I em trobe que el programa passa per Algaida, on vaig ser l’any passat durant una setmana d’intercanvi amb l’escola Mata de Jonc de Palma, i ves que un mestre d’aquella escola ix en aquest programa ballant a la plaça vestit d’una manera especial: són els cossiers d’Algaida, i el programa va narrant la història del ball, amb dimoni inclòs; no ho sé si s’assembla gaire a la Moma, que també vol vèncer el dimoni i la temptació, i representen que ballen dones, però són homes que en fan de dones… A Algaida ja han canviat això, perquè reconec la dona que balla entre els cossiers, i escolte els homes grans que en parlen, la llengua ai, quin paper no fa als mitjans, sobretot si fan parlar els homes grans, quina lliçó per l’escola. Per això mateix, el govern espanol, i el TC, i el govern valencià corrupte que teníem fa uns mesos només, ens van prohibir que en poguérem aprendre, els valencians, de llengua i de més coses. Però sobretot de llengua. Per ells, per als espanols, quina victòria els representa que els valencians siguem ciutadans de segona, de tercera regional, en canvi de corrupció i lleis pocasolta i tribunals hereus de dictadura i feixisme. Per cert, en el programa anterior, IB3 presentava la lluita ferma d’una jove sindicalista que va organitzar una vaga de treballadores l’any 1936, unes setmanes abans del colp militar feixista. Per això, Margalida Llogat va pagar la gosadia amb deu anys de presó, entre més penúries i dissorts. L’herència feixista que encara continua, amb aitals prohibicions, vuitanta anys després.

Res, que a València continuem muts, perquè la llengua dels valencians continua prohibida als mitjans, en canvi d’aquella altra llengua dels borbons, els TC i els corruptes de panamà i espana. Uii, sí que exagere, sí, però ho faig només perquè vull. Perquè sembla que els altres no exageren gens, amb tants anys com continuen pegant-nos amb misèries i garrotades.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent