Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Crida de Bétera

logo_qualitatCRIDA DE BÉTERA

Declaració en solidaritat amb els refugiats
La crisi humanitària oberta per l’allau dels qui fugen de la guerra i d’una situació de desigualtat i de pobresa endèmiques en alguns països de l’Àsia occidental i de l’Àfrica requereix una resposta solidària de la nostra societat; una resposta a pal·liar els efectes devastadors en centenars de milers de persones obligades a abandonar el seu país i a buscar refugi en la Unió Europea, entre nosaltres. Si la gran majoria provenen de Síria, també n’hi ha de l’Irac, de l’Afganistan, d’Eritrea, del Sudan, de l’àrea subsahariana…
Hem vist com travessaven el sud-est d’Europa aquests darrers mesos en un llarg periple que es torna més complicat i dramàtic cada dia que passa. N’hi ha molts que fugen de l’horror de la guerra amb l’esperança d’una nova vida entre nosaltres, i n’hi ha que proven d’escapar-se d’una misèria absoluta, insuportable.
Fugen ells ara com, fa setanta anys, al final de la Segona Guerra Mundial, fugiren milions d’europeus. Com havien fugit pocs anys abans, al final de la Guerra Civil, tants valencians desbordats pel terror feixista, i com fugiren, en les dècades següents, milers de persones de tot l’estat espanyol buscant en unes altres terres oportunitats de faena i de supervivència.
Si en aquells anys molts països van acollir els nostres refugiats, avui, en justa correspondència, ens toca de ser un país d’acollida. És un deure humanitari i un acte de solidaritat internacional que els pobles europeus hem d’assumir.
No oblidem tampoc que els europeus no som totalment innocents d’aquest èxode terrible, en la mesura que el nostre continent està involucrat, directament o indirectament, en l’espoliació dels països d’origen dels refugiats i en el negoci d’armes amb els països en guerra.
La manca de compromís dels estats membres de la UE, entre els quals l’espanyol, a l’hora de donar una resposta efectiva i responsable a la crisi humanitària i de pactar el repartiment de persones que sol·liciten protecció internacional, empitjora la situació d’una manera alarmant. Cal tenir en compte, a més, que l’estat espanyol, situat en la cua dels països acollidors, no fa més que endurir la seua política d’immigració i utilitza la seua influència per tancar fronteres, política que té conseqüències molt dramàtiques per a milers de persones d’orígens molt diversos que ja estan a casa nostra.
El 18 de març la Unió Europea haurà de confirmar o deixar sense efecte el pre-acord fixat entre els governants europeus i el govern de Turquia el dia 7 de març d’enguany, i que estipula la deportació en massa dels refugiats a Turquia. Aquesta mesura, que aboleix, de fet, el dret d’asil en la Unió Europea, afectarà directament de 30.000 a 50.000 persones, i potencialment milions de refugiats i d’immigrants, abocats a cercar rutes d’arribada perilloses i difícils i, per tant, més vulnerables a les màfies d’explotació i de tràfic humans.
Per això llancem una crida pública a la societat civil i a les institucions valencianes perquè manifesten, d’una manera decidida, la seua oposició a un acord tan indigne, tan inhumà, i insten el govern de l’estat a no donar-hi suport i a complir els compromisos comunitaris d’acollida de refugiats.
És hora també que les institucions i la societat civil valencianes tractem efectivament un problema tan greu i urgent i convertim casa nostra un país d’acollida, solidari i obert. Cal que les institucions i tots plegats creem una xarxa solidària per a oferir a tothom qui cerca refugi una vida digna, actualment impossible en els països d’origen, per les condicions en què es troben.
La tragèdia migratòria exigeix una resposta ràpida, a l’altura del país solidari i compromès amb els drets humans que volem construir.

Ateneu de Bétera, 14 de març de 2016

Concentració davant l’Ajuntament de Bétera, dimecres 16 de març 19.30h



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent