20 anys amb Consolat de Mar

VINT ANIVERSARI DE CONSOLAT DE MARDiumenge el Camp de Túria farà festa major per la música, la cultura i l’empresa. És una manera d’escriure l’obertura dels vint anys de ‘Consolat de Mar’. Som a Benaguasil i aquest projecte d’instruments, concerts, viatges, entre més activitats per millorar la cultura dels valencians el dirigeix Carles Subiela.

Vint anys no són gaires, ens direu, per fer lloa o laudatio, però de la misèria que hem viscut els valencians, la crisi i el lladrocini, aquest vint anys serien un segle en condicions normals. Perquè aguantar com hem aguantat, per la música, les bandes i els instruments, amb no poques màfies i vicis heretats del franquisme —en la música de banda caldria escriure una enciclopèdia digital—, no ha sigut sinó la segona Odissea d’Homer, com unes altres odissees per la cultura d’aquest país.

Quan escrivim la història dels últims cinquanta anys del País Valencià, Consolat de Mar al Camp de Túria lluirà amb llum pròpia, més enllà de l’empresa, pel magnífic treball de concerts, presentacions, actuacions, ajuts, en favor de músics, bandes i orquestres. El treball de Carles Subiela no era solament mantenir una empresa, sinó bastir un projecte cultural majúscul, que incloïa funcions d’ONG i dedicació les vint-i-cinc hores de cada dia, sense caps de setmana: encara quan ni s’estilava parlar que les empreses han de tenir integrat allò social, responsabilitat, compromís, ètica i modos, Consolat de mar ho havia incorporat en la seua acta fundacional, per davant de l’economia, els guanys, el pla de negoci i tota la literatura d’empresa que vulgueu.

El Camp de Túria no s’entendrà sense Consolat i l’esperit que ens ha posat a primera divisió de la música de qualitat, de projectes grans, i de noms propis que d’una altra manera ni coneixeríem. Diumenge tenim una oportunitat extraordinària de tornar una mica de tanta gratitud, només assistint a la celebració d’aquest natalici a l’auditori de Benaguasil. El concert paga la pena, però saber que els veïns fem costat a un dels empresaris models del país, no tindria excusa, ni millor regal.

Per molts anys!

 

El programa de diumenge a l’auditori, 19.00h

Orquestra Simfònica Consolat de Mar :

Obertura de Thanhäuser, op. 7, Richard WAGNER

Concert per a violí i orquestra en Mi bemoll major, op. 64, Felix MENDELSSOHN

Solista: Dimitri Smirnof

Simfonia núm. 3 en Fa major, op. 90, Johannes BRAHMS

Concertino: Vicent BALAGUER

Director: Ricardo CASERO

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.