Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Idees a l’una banda i l’altra de Tarongers

bousaUPVParticipem de les ‘III Jornades de Plurilingüisme i escola’ a la facultat de magisteri de València, al campus de Tarongers. Les Jornades les organitza la UEM, unitat d’ensenyament multilingüe de la Universitat de València, en col·laboració d’escola valenciana, el cefire, potser n’hi ha algú més, no ho sé… Gent voluntariosa i compromesa per un model d’ensenyament que possibilite el tractament integrat de les llengües (TIL). Aquesta vesprada, es presentaven experiències reeixides, l’una, molt completa de diversos centres de primària i secundària de l’Alcoià, l’altra del CEIP Tirant lo Blanc d’Alzira, un equip de mestres que fa ensenyament integrat a partir del Programa d’ensenyament en valencià, en un barri on la majoria d’alumnes són castellanoparlants. Un model d’èxit que ha convençut els xiquets i les famílies, per aquell coratge que avui explicava una part de l’equip de mestres.

A l’altra banda de l’avinguda de Tarongers hi ha el model oposat al coratge, com podem nomir-lo, covardia?, monolingüisme?, pocapenes?, no sabria encara apamar què, ni com posar nom a allò que passa a la flamant UPV, que és la universitat politècnica de València. Allà al davant de la mateixa universitat hi ha diversos panells informatius que fan publicitat, que conviden a un concurs d’idees per millorar la UPV, amb premis que reparteixen 20.000 euros, o una quantitat similar, si els aportes idees que milloren la seua universitat. Sí, les sis millors idees sembla que seran premiades. Però jo ja els en regale una, d’idea, sense reclamar-los cap premi en espècie, solament perquè es premien ells mateix, la dignitat, sinyors, que són professors, o diuen que ho són, de la ciència i de no sé quantes coses més, però en aquell espai que diu ‘estudia a la universitat també en valencià’, diu expressament ‘línia en valencià’, cap dels professors o dels materials recomanats no ho són, en aquesta llengua oficial dels valencians. Cap ni una de les assignatures.

En espanol, sí, que trobaràs la majoria dels estudis que vulgues fer, i en anglés fins i tot també, i cap dels professors que participa d’aquest curs no gosa de fer-ho en una altra llengua que no siga l’anglesa. Però en el curs que diu expressament ‘línia en valencià’, sí que gosen, de negar-se a usar-la, la llengua dels valencians. Deu ser que la consideren menor, o massa rural, o massa de l’Horta que van expropiar als llauradors, en furtar-los la terra i la llengua segons que deien, per oferir-ho tot al coneixement.

Així que, benvolgut director general, en Jaume Fullana, que demà participarà d’aquestes jornades de respecte per les llengües i el coneixement, a la banda bona de l’avinguda: el convidaria que transmetés al conseller mateix, en Vicent Marzà, aquest greuge contra els valencians i contra els estudiants que van triar de fer estudis universitaris en aquell cur de ‘línia en valencià’. Possiblement no els podran obligar a res. Ves que si fóra al revés, el TC ja hauria mogut cel i terra, i els mitjans d’extrema dreta valencians, i les TVs que no tenim els valencians… Però com que la Universitat és pública, i ells s’hi neguen públicament a fer ús d’una de les llengües oficials, sí que poden informar-los, vosté i el conseller, que a partir d’ara mateix els restaran el 50% de la subvenció pública que els pertoque, mentre no corregisquen la pífia. No volen paritat de llengües? Donem-los paritat de sou, als furtamantes! Potser per a la feina que faran molts d’ells, ja estaran suficientment pagats. Si és que entenen el coneixement universitari com la voluntat de renunciar a una de les llengües d’aquest país.

De pas que els ho comuniquen, amb respecte i sense amenaçar-los de res perquè no prenguem mal, els poden convidar a visitar l’altra banda de Tarongers, avui continuen les Jornades en favor d’aprendre com més llengües millor. Per usar-les, per suposat, també a la universitat i on mos done la gana valenciana, sinyors professors de la UPV.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent