La cultura és un esforç

Aljama_72Mes de vint persones treballen dies i dies perquè el cap de setmana a Bétera estiga tot enllestit per al Folkestiu2015 que enguany aplega més grups, més hores de música, major pressupost, més il·lusió. Quan els diners són els que són, el treball i el voluntariat substitueix la mancança en canvi de temps i dedicació. És veritat que els artistes professionals han passat tanta estretor aquests anys del calvari valencià del pp que ara es mereixen una altra cosa, i demanen mínims per pujar a un escenari. Sense aquest mínim, la decència se’n ressent, per això cal l’esforç de l’altruïsme i un pressupost que puga atendre aqueixa decència pels artistes —els músics en allò que ara es ocupa—, que és un cap de setmana dedicat a la música d’arrel tradicional, o fins i tot a barreges de tradició i modernitat. Per un altre costat, esperem que el canvi en els ajuntaments oriente un canvi en favor dels grups que han aguantat el desert amb propostes d’una qualitat excelsa.

 

Marieta_XaviL’esforç ingent dels ateneus o els casals populars que han viscut sense ajut ni subvenció gairebé el mateix calvari polític, és dedica a trobar mínims d’economia de subsistència per sobreviure i a animar l’esforç dels socis en allò necessari: idees, naturalment, però també temps a organitzar, mantenir, adobar, preparar, programar, planificar, netejar, pintar, obrar, transportar, comunicar, publicar, tot d’oficis que ixen de les mans del col·lectiu, perquè buscar professionals ens porta de nou a una economia que no tenim, així que els uns i els altres, i sort que n’hi ha que tenen disponibilitat i disposició, adoben una tassa de bany, canvien una pera, pugen una pancarta, pinten una cambra, instal·len el necessari per a una exposició, fan de tècnics de so i de llums, si convé, netegen taules, cerquen cavallets, porten cadires d’un veí, preparen els poals del fem, les begudes, els tapets de les taules… D’aquest pressupost invisible que no intangible, vivim casals i ateneus i colles, sense descomptar quotes o ajuts, o col·laboracions que sempre ajuden amb els lloguers i el cost anual de tot plegat.

 

eldiluvi_2I a sobre diuen que diu que plourà. Setmanes d’esforç, de dedicació del temps lliure i de les vacances els uns, i damunt ens amenacen amb una cosa que ja voldríem, ja, però en un altre moment. Tanta sort que tenim disponibilitat d’espais, i això també és organitzat, un Pla per desviar les actuacions en el cas que la pluja desaconselle de ballar i cantar al carrer.

Però la feina és feta, siga quin siga el resultat, com cada any, la feina és feta i obrim l’estiu i l’agost per la festa: a l’Ateneu de Bétera que s’hi desviu per oferir alternatives lúdiques, culturals i cíviques, per molts anys. Benvingut el Folkestiu un any més.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.