Els dies i les dones

David Figueres

Publicat el 4 de juny de 2009

20 ANYS DE TIANANMEN

Avui fa vint anys de la matança de la plaça de Tiananmen de Pequín. Encara avui no se sap la xifra exacte de morts. Van ser molts. Molta sang es va vessar aquell fatídic 4 de juny de 1989.

Vaig interessar-me per la realitat de la Xina, ara fa un any. La celebració dels Jocs Olímpics del 2008 va activar tot de campanyes per posar de manifest la falta de llibertat que patia, pateix i molt em temo patirà, el país. Com era previsible, les protestes a penes van enterbolir uns jocs que en certa manera van constituir una posada de llarg de la Xina de cara a occident, malgrat coses com aquesta.

Al gener, el PEN Internacional, va començar una campanya per protestar per la detenció de Liu Xiabo, escriptor que va participar activament en els fets de Tiananment i que malauradament encara és a la presó i que recentment va ser guardonat amb el premi Barbara Goldsmith del PEN Americà.

Avui a Vilaweb, podeu llegir un especial sobre aquest dissortat aniversari i recomano també la lectura de l‘article que publica al mateix mitjà, Vicent Partal. També recomano l’entrevista a Sergi Vicente a Cultura21, corresponsal de Televisió de Catalunya a la Xina, i el seu bloc.

Precisament en aquest canal demà dia 5 de juny, al programa Sense Ficció, es podrà veure un reportatge sobre la catàstrofe.

Malauradament, les protestes de totes les organitzacions que lluiten per denunciar la falta de llibertat a la Xina, fan poc més que pessigolles al descomunal gegant econòmc. Amb tot, el silenci sempre s’alia amb els malvats i avui, més que mai, s’ha de deixar dir ben fort i clar, que aquest gegant, va ser engreixat amb la sang de molts i molts de joves que aquell juny volien, senzillament, que les coses anessin millor. 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de No passaran! per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent