Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 24 d'agost de 2013

Cants d’agost (el22)

-Hay ervilinhas! Ervilhinhas verdei!
No sé si el crit és correcte, l’home s’estava assegut a l’últim dels esgraons que baixaven davant la mar, entre aquell vent i una panera de plàstic. L’home deixava passar uns minuts i tornava a cantar, però ningú no en demanava, d’ervilinhas, ervolinhas, o ves a saber, tapades amb un drap blanc… No devia ser res de gros, ni gran ni llarg, perquè la basqueta de plàstic era molt plana, i allò que hi havia davall el drap o l’estovalla no sobresortia gaire. Què era? Quan me n’he cansat d’esperar, he corregut cap a la platja a salvar les sardines, i llavors m’he girat, oh, sí, sí: una jove amb un xiquet s’havia parat davant l’home i li demanava les ervolinhes, ervolinhes, o ves a saber, que de lluny he vist com li ha posat en una bossa, he corregut llavors cap a la jove, però quan era a punt d’endevinar quin era els secret del mariner que es venia l’ànima davant la mar, quin home, la jove ha posat la bosseta dins el sac de platja, i nyas, no he pogut veure què havia comprat.
Potser no eren ervilhinhas, ni ervolinyas, ni res que s’assembles, però… la curiositat no m’empenyia a demanar-li-ho a l’home. No s’hi valia d’aquella manera. Quin mèrit hagués tengut?
Pèsols, potser que eren pèsols tendres…

—Hi ha un mariner vell
de tornada de tots els naufragis
que porta el fil de les aventures
—no se’n sap l’acabament—

el capità Pardeiro
no es va ofegar
«Es va perdre» amb el bergantí.
Manuel Antonio

—Quina mar, collons!
I l’home ha pegat mar enllà a buscar possibles clients, que no en trobava cap, cap ni un que volgués ajudar-me a descobrir que caram eren, les ervolhinhes o ervilinhes, amagades davall les estovalles de la basqueta.

Si mai passeu per la platja de Guinxo, espereu-vos davant el mariner que es ven aquell secret, a veure si teniu la sort de trobar que una jove té aquell deliri de comprar-ne.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de agost per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent