Ulisses20

Bétera, el camp de túria

36 hores endins de l’Aljama

Fa justament 36 hores que eixíem cap a Barcelona, acompanyant l’Aljama de Bétera en un viatge rellamp al cor de les festes majors de la #Mercè2012. L’atzar i els amics havien lligat l’actuació del grup de Bétera en les festes principals de Barcelona, ei que no és una broma, un 15 d’agost al corral de l’Ateneu de Bétera. Hi eren, Francesc, per l’ajuntament de Barcelona, Toni Marzo, president de l’ateneu i membre de la rondalla, Pep Codina, per l’Aljama, el cor d’una colla de joves balladors i balladores que fa anys que s’hi dedica amb cos i ànima a ballar, a investigar les tradicions, a editar materials, a millorar i posar en primer pla les tradicions i els costums d’una part de les festes dels valencians, pel que fa al ball i a les cançons tradicionals. Feia els honors i les presentacions d’aquella taula, Vicent Partal, peridista i director de Vilaweb.

Un mes després d’aquella fita en aquella taula del corral de l’Ateneu cívic i cultural de Bétera, en ca les Palmeres, quan les obreres ja havien entrat a l’església i el poble era completament perfumat d’alfàbega, les danses de Bétera representen tots els valencians al Pla de la Seu, davant la imponent façana gòtica, de primer, i després, a la plaça de Sant Jaume, davant millers de persones que aplaudien amb goig la malaguenya de Barxeta, una cançó d’estil interoretada per Marieta, l’ú  la versà a cau d’orella, la dansa del velatori o el ball de Nanos… Somiar en terra desperta fa realitat projectes inversemblants, però aquesta sintonia entusiasta  ens ha aplegat en un jorn que no oblidarem, carregat d’emocions, però també de tants projectes d’interés com s’obrin a partir d’ara. Hui mateix Codina amb compani ja baixem amb una carpeta carregada de col·laboracions entusiastes entre els esbarts dansaires de Catalunya i la nostra colla de Bétera: l’Aljama, que ha posat els peus del ball i de la música, en un cim de primer ordre.

Com no podem estar orgullosos, els valencians, per aquest regal que hem viscut plegats  en la festa major de Barcelona, que ens ha obert els braços i l’horitzó  en canvi de l’art i el nostre ofici!

Post: pel que fa als acompanyants, com vos agraïm la possibilitat que ens heu ofert  de viure plegats aital experiència! Enhorabona, i que el vostre treball continue reblert d’èxits.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de ateneu_bétera per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent