de Cal Peixet

Bloc d'en Sergi Franch i Segarrès

Equidistàncies

Dues explosions a les facultats d’Arquitectura i Belles Arts de la Universitat d’Alep sorprenen el primer dia d’exàmens, el 15 de gener. L’explicació del governador Mohammad Wahid Akkad és la de “l’atemptat terrorista”. La dels rebels és “un atac aeri de l’exèrcit”. Sí es concreta però el resultat: “82 màrtirs i més de 160 ferits”. Les mateixes acusacions creuades es produeixen amb l’aparició de 108 morts al riu Quweiq, al barri Bustan al-Qasr: execucions de Jabhat Al Nusra o assassinats d’estat?

La nota oficial de l’agència governamental Sana compta sorprenentment encara amb suficient credibilitat com per establir una línia d’equidistància en les informacions difoses. Un punt intermig per establir dos extrems on fixant una posició al centre es pot obtenir al veritat: entre un atemptat dels rebels i l’atac aeri del govern, busca qui t’ha pegat.

Xina, Venezuela i l’ONU s’afegeixen a la condemna recurrent a la massacre. Mentre l’organisme internacional de conciliació recorda que “atacar deliberadament els blancs civils constitueix un crim de guerra”. Bo saber-ho.

Les versions contradictòries poden donar satisfacció a totes les opinions hagudes i per haver sobre la guerra. I així, recordem que Andreas Baader i Ulrique Meinhoff es van suïcidar a la presó, el bombardeig de Gernika va ser provocat pels rojos i “las plañideras de Valencia”, els comunistes van cremar el Reichtag, ETA es troba darrera l’11M i Saddam Hussein col·leccionava armes de destrucció massiva.

I s’estableix una equidistància perillosa i perversa que fixa bàndols terribles enfrontats, i on dimiteix la recerca de la veritat, deixant que siguin cancelleries des de Washington o Caracas els qui posin l’opinió sobre fets. I així, cadascú tria la seva veritat i versió a gust del consumidor, un buffet lliure de l’asseveració. La versió periodística del “senyora, aquests són els meus principis, si no li agrada tinc uns altres” que cantarejava el germà gran dels Marx té una deriva informativa: “senyora, això és el què passà, però si no li agrada…”

Nota: Per si de cas, un estudiant enregistrà els efectes de la primera explosió sobre la facultat de Belles Arts. Minuts després, es produeix el segon impacte.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per decalpeixet | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent