Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Consum, ultramercat, ai!

Han instal·lat un nou Consum al terme de Bétera. No l’han posat al poble, sinó al terme, a tocar d’una urbanització, a uns sis quilòmetres, més o menys de la densitat urbana del poble. Naturalment que ets sol, quan compres, potser que s’hi perd algú més, en aquell rodal, però no gaires. La decisió empresarial d’instal·lar un nou hipermercat enmig del desert urbà depén de gurús empresarials, i jo no els discutiré què volen amagar. Em dol que una empresa cooperativa en la qual m’agradaria veure’m representat treballe amb un horitzó confús, inexplicable en termes de mercat. Em dol també perquè d’alguna manera en forme part, treballant de cooperativista i tenint capital a Caixa Popular, una cooperativa financera de major exemple sens dubte, amb aquell tarannà del Pep Soriano.
Ara, encara en dol tres vegades més que la decisió empresarial d’eliminar el valencià de tots, de tots i cadascun, dels rètols de l’hipermercat vinga del mateix Consum, dels seus directius, de la direcció general. Qui ordena d’eliminar la llengua d’aqueixa manera? És curiós també, i potser norma de la casa que, quan parlen les xiques per l’altaveu, als hipers hi ha molta costum de fer ús de les veus amplificades, ho facen en aquella veueta fina i castellana, senyorita MariaLuisa acuda a caja cuatro…, més coentes i no les vesteixen, pobres. 
Ni el Corte Ingles, ni Mercadona, ni altres hipers locals no atempten tan descaradament contra la llengua dels valencians. No els cal ser cooperativa, ni tenir capital valencià, ni res de res, però aquests de Consum fa temps que han perdut el senderi lingüístic entre més orientacions. Total, per tres clients que passejàvem per aquell desert de productes, no ens calia aprendre llengües internacionals. Els moniatos rojos eren a 1.40 euros, però amb tanta producció autòctona potser que ens els haurien de rebaixar de preu. 



  1. Al Consum que tenim al meu barri badaloní els rètols són en valencià i així són les cartes i catàlegs que m’envien sempre des de Silla. Acabaran fent servir la llengua només amb els clients catalans!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent