Ulisses20

Bétera, el camp de túria

‘De primer, som els pobles.’

L’Aplec del Puig reuneix uns centenars de persones a la muntanyeta de la Patà. El 50é Aplec del PSAN ha convidat l’alcalde d’Arenys de Munt, Carles Mora, que s’hi ha convertit en el protagonista indiscutible: poques vegades un discurs d’un dels oradors participants al Puig ha provocat tants aplaudiments; l’alcalde ha hagut de tornar a saludar dues vegades. Si algú ha enregistrat completament el discurs mereix de ser penjat en blocs i pàgines, o de ser publicat al Lluita, la revista dels incombustibles a la Patà també feia 40 anys. Segons Josep Guia, avui commemoràvem els 50 anys d’Aplecs, 40 anys de la revista Lluita, 25 anys de la mort de Toni Villaescusa, 70 anys de la victòria feixista a la guerra incivil…, 40 anys de les detencions en aquest mateix aplec, 150 anys de Francesc Macià…

Pel que fa a les paraules de Carles Mora, faig un refregit d’idees, perquè no he reaccionat suficientment ràpid per escriure’l:
‘De primer som els pobles. Abans els pobles que els imperis’, paraules de l’Evo Morales, que Carles Mora ha aprofitat per iniciar el parlament. Així que som els pobles que tenim dret a la independència, perquè un vot pot més que un tanc, però ho hem de tenir clar, què significa, i caminar amb passa ferma… També hem de saber caminar i canviar algunes formes: s’ha acabat l’independentisme llastimós, l’independentisme de trencar aparadors, de tombar tanques, de fer malbé el mobiliari urbà…, hem de demostar-nos que som, que podem fer les coses sense estridències, amb qualitat, amb estima, perquè sabrem guanyar la cultura, la llengua, l’economia, el dret, amb professionalitat i harmonia fins i tot, sense cap pas enrere. La independència no és cosa d’una obreta de teatre, l’hem de fer realitat amb el poder dels vost, dels escons, de les majories als parlaments, amb aliances amb algun país d’Europa, unint-nos, que tant bé vau saber cantar els valencians: per això hem de guanyar autoestima, per tornar a demostrar-nos que som un país modern, com vau demostrar els valencians fa tant… S’ha acabat que ens amaguen la història, que ens amaguen el poeta Estellés, Ausiàs March o Roís de Corella, no podem permetre que ens tanquen TV3, ni podem consentir la burla cada dia contra els llauradors i que no passe res; guanyar autoestima és convèncer-nos que podem, però hem de fer bés les coses, que ja no farem cap passa enrere.
Naturalment, mentre dic tot això, cada segon que he parlat, Catalunya paga l’expoli: segons dades del BBVA, cada dia que passa paguem la diferència de tenir  10 escoles menys. En un sol dia!

Contundent, Mora, de discurs fluïd i emotiu, de ritme que domina l’escena i l’auditori. Els aplaudiments no han sigut regalats, que se’ls ha guanyat amb escreix, així que, si en teniu oportunitat, proveu de cercar on és el text enregistrat i passeu-me l’avís.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent