MORISCOS, 400 anys després. Inaugurem!

Casal de la Joventut, 19.00h. Benaguasil, Camp de Túria. INAUGURACIÓ.

La commemoració del quart centenari de l’expulsió dels moriscos és una ocasió per a fer de la història una eina de diàleg cultural i apel·lar a la comprensió, la tolerància i el respecte entre les persones. Ho és també de destacar la importància de la integració social dels immigrants en el nostre país, una part important dels quals procedeix precisament del nord de l’Àfrica, la regió on anaren a parar els moriscos expulsats del Camp de Túria ara fa quatre-cents anys.
L’Institut d’Estudis del Camp de Túria pretén explicar com era aquella civilització que fou la de molts dels nostres pobles fins el 1609. En la nostra comarca, els senyals d’aquell poble hi continuen presents: quan trobem els fossars, aprofitem les sèquies, basses o assuts de les hortes que ells feren, en diem molts topònims i tastem el gust de les menges i dolços que ens llegaren. 
Malgrat els avatars, els moros valencians –permeteu-nos de dir-ho així–, crearen una autèntica cultura que, en molts aspectes, resultà singular, comparada amb la de les altres comunitats andalusines. Els moros valencians es recolzaren en un intens sentiment religiós, conservaren la llengua àrab, vulgar i clàssica, i tiraren endavant treballs amb identitat pròpia. Aquella cultura era destinada a sobreviure i a adaptar-se a les variades circumstàncies que els repobladors els imposaven i que, tres segles després, s’havia d’anomenar “La nació dels cristians nous de moros de València”.
Comissió Organitzadora

Un pensament a “MORISCOS, 400 anys després. Inaugurem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.