Ulisses20

Bétera, el camp de túria

FolkSona, discurs adreçat als xiquets (5)

discurs que em van convidar a llegir abans del concert:

FolkSONA, és una escola en tots els sentits. La paraula escola és un concepte majúscul, noble i elegant en aquest paratge que ara ens acull. Som en terres de Castelló i fa molts anys, no gaire lluny, un grapat de mestres van elevar el sentit moral dels habitants d’aquests pobles, des de l’escola. Carles Salvador, Soler i Godes, Josep Porcar entre altres mestres, van exemplificar l’escola en temps convulsos i difícils. FolkSona pega per aquest sentit, de la noblesa i també de la dignitat. Educar en el sentit majúscul, noble, a partir de la música popular, de la cançó. A partir dels joves, que és com l’escola té sentit. Educar, en el sentit moral. En el sentit d’engrandir l’esperit, de formar-lo. Vosaltres (els xiquets) ho viviu des de dintre. Alguns fa tres anys que vau començar, uns altres us heu incorporat enguany. Nosaltres (els pares) ho vivim des de fora, com a pares i mestres que us orienten i us ensenyen. Veiem passar el tren, en el qual viatgeu a tanta velocitat. Per vosaltres, cada dia, però també cada moment de la nit, cada minut haurà sigut un moment intens, farcit d’anècdotes, de sorpreses, de records a partir de demà. Per nosaltres ho serà allò que ens oferiu, el concert, i saber que heu conviscut, com a joves, com a grup: com una banda folk.

Per això mateix també coneixem la importància del projecte del qual participem. Tres anys és a penes un xiquet d’infantil, en canvi vosaltres ja sabeu construir, viure!, a partir de la cançó popular. Ho podeu fer també, malgrat la vostra joventut, perquè no veniu sols, ni mancats de coneixement. Com ja va dir Vicent Partal, venim a muscles dels gegants, i aquests mestres que heu tingut la sort de compartir faciliten molt la vostra feina. Us ensenyen el camí del coneixement a través de la música, que també és el camí de la llibertat, d’ésser lliures en el sentit estricte. Sou un projecte que pot esdevenir una de les experiències més importants del país! i vosaltres no solament sou protagonistes (els xiquets), sou els actors principals. Lluny de l’academicisme de les aules, però acompanyats de grans professionals en tots els sentits, musicals i humans. 

Els valencians no tenim les coses fàcils. Ningú no ens regala res. En canvi, davant aqueixes circumstàncies, sabem innovar i tenir idees. En música sobretot, en educació naturalment. Ara potser que no podeu abastar com d’important és allò que feu, però hi haurà un dia que mirareu enrere, i veureu que d’aquest moment, haurà crescut una altra gran obra, basada en la música, en la música popular particularment. Pel cantó de la música, els valencians tenim una identitat de primera. Com els Corsos, els Algueresos, els Sards, com tots aquests pobles de la mediterrània, la mar entre terres. 

Durant la setmana heu sigut els nostres representants pel que fa a la cultura popular, la música que és la nostra identitat. Sou la primera banda folk valenciana i això us converteix en una part de la història. Els pares, els vostres pares, mereixen també un reconeixement per creure en un projecte d’aquest nivell. Llarg camí a la gent que ha començat un projecte magnífic i li ha dedicat l’estima que demanen les grans iniciatives. Enhorabona. Per molts anys, Folksona. Benvinguts al tercer concert, en directe, des de l’interior valencià de l’Alt Palància. Al país sencer.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent