“Viatge a la saviesa del desert”

Hem presentat en un claustre a l’escola el projecte Solidaritat amb el Sàhara, lligat als refugiats, els camps de Tindouf, el desert, la solidaritat. Però també a altres situacions de refugiats més antigues fins i tot. El 25 de març farem un concert solidari en favor de l’ONG Talha, amb seu a Xirivella (l’Horta Sud). El concert serà al palau de la música de València. Hi participaran els cors de l’escola i el taller de teatre. Si voleu venir a col·laborar, encara n’hi ha entrades a la venda.

Per continuar el projecte, he llegit a classe el primer capítol de “Viatge a la saviesa del desert” d’Ahmed Mulay Alí Hamadi, pare de la Sénia Mulayali, i ambaixador del seu país a Mèxic. El llibre obri amb una dedicatòria, de la qual agafe un fragment: “al meu poble en la seua llarga lluita per la llibertat. A tothom, en qualsevol racó de món que és en aquesta lluita.” En aquest primer capítol, l’inici, «l’Alí i la seua família», n’hi ha detalls del que voldrem treballar a classe, a quart de primària. La descripció d’uns barris a l’Aaiun, capital de la República Àrab Sahrauí democràtica, capital també de la tolerància, en una altra època. L’Ahmed explica com el govern espanyol, que havia colonitzat el seu país, va edificar i repartir un grapat de cases entre els sahrauís per atreure’ls al sedentarisme i controlar-los més si cabia, en allunyar-los del desert, dels camells, de les haimes, dels estels i, sobretot —diu ell—, de la seua afecció a la llibertat. Una llibertat que desconeixia de fronteres, de documents anomenats passaports o cartes d’identitat per moure-s’hi.

A la perifèria, explica l’Ahmed, hi ha el barri de Zemla, o Casa de Pedra, que es construí arbitràriament sense permís de les autoritats colonials, amb pedres, fang i ciment. Diu que, amb el temps, es van convertir en la cova de les idees de llibertat i lluita contra el colonialisme. «Tot passejant per aquells carrers, mercats populars, cases de mil maneres diferents, es podia veure, oldre, sentir la febrada nacionalista, que en cada poble embarca cap a la porta de la dignitat perduda en el passat, davant les tropes invasores.»

És ací on viu Alí, un xicot de dotze anys que estudia a l’escola Saguia Hamra, a 40 minuts de casa caminant. Alí també estudiava el Corà, per això es llevava a les sis del matí cada dia, per aprendre la Sura escrita en un louh. Abans de venir a la ciutat, la família d’Alí eren nòmades, perseguidors dels núvols en cerca aigua i herba fresca per al ramat. Eren part dels “fills dels núvols”, que en deien en una altra època. Gent que tenia una noció del temps ben diferent. S’estimen la poesia i la conversa (meditada i curosa). Són de pensar molt i de dir poc, segons que els afecta el desert. Un parlar que de vegades s’expressa en cants, poesia entre els ramats, o en una ruta amb camell de distàncies pacients. L’hospitalitat és una altra qualitat important: “el convidat que porta més convidats és més estimat que no si ve sol.” Encara no divisen un genet que s’aproxima dalt d’un camell que tota la família es mobilitza a preparar el té, avivar el foc, fer lloc a l’hoste que arriba: un esdeveniment. No coneixen la mentida, acaba Ahmed, la paraula ho és tot en el món, més que tot, fins al punt d’una màxima forastera que diu que agafar la paraula d’un sahrauí és millor que fer-lo signar res.

—Salamu aleikum!

 

 

Els valencians també volem ser república

Els valencians també volem ser una república. Rabiosament i lúdica. No és debades que som els més maltractats financerament. Al punt de ser insultats cada dia. Encara no sabem per què un valencià rep menys diners que un madrileny o un sevillà o un d’extremadura. Una burrà d’euros menys que un d’aquests, malgrat les bretolades que diuen els seus pinçans. Però aqueixa és la realitat d’anys. Som tractats com el cul, des d’Espanya, i damunt ens toca pagar-los les autopistes, l’escola, els hospitals, els luxes, i la seua cultura, mentre nosaltres rebem menys i ho rebem tard. Pitjor encara. Els hem de pagar interessos, per diners que són nostres i ells ens roben, i després diuen que ens deixen a crèdit, una almoina caríssima perquè puguem sobreviure. De mamons. Ens tracten com uns mamons!

A la porta de la diputació de valència diu: per un finançament just, i ves si la cosa ens anirà malament que han posat una cadira amb tres potes. És la realitat valenciana. A la cadira li falta una pota i li falta cul per a poder seure. Una cadira de bova o de boga mancada. I cada mitja hora envien algú a aguantar la cadira, perquè no caiga en terra. I així va de finançada l’escola, la sanitat, els serveis, les infrastructures, les comunicacions, els trens… A Bétera encara tenim via única, en el trenet, com al segle XIX. Però damunt paguem el bitllet més car de tots. Ves si són inútils. O som inútils.

Que per què demanem la independència? Que per què volem la República? Xa, això és que encara no us ha tocat anar a aguantar la cadira, plovent fins i tot, que d’una altra manera ja seríeu organitzant el referèndum.

El rei amagat

El rei d’espanya desembarca a Barcelona blindat per centenars de policies. Els policies són Mossos disfressats avui de policia espanyola que han d’usar la violència contra milers de manifestants pacífics. Els manifestants són catalans, els Mossos no ho semblen. Els mossos són comandats per un militar-coronel de la GC, que ordena d’usar la violència contra una manifestació de perols i cassoles. És el nivell GC i dels seus coronels.

És l’única manera que el reietó pot visitar Catalunya, d’amagat. Protegit, blindat i amb l’argument de la violència contra els manifestants. El govern d’espanya diu que no rebre’l d’una altra manera és mesquinesa. Utilitza aquest adjectiu per amagar que Catalunya no el vol, aquest rei. Ni aquest ni cap altre. Ni vol el govern d’espanya grapejant la generalitat. Pobres desgraciats, quina panerola de govern, de feixistes dalt d’un carro de merda. El reietó arriba a Barcelona com un pocavergonya, d’amagatotis!, mentre té tancats a Madrit homes honestos i pacífics. Mentre manté exiliats el president de la República catalana i els consellers. L’home ha vingut a sopar i voldria inaugurar un congrés de mòbils. Pobre, des d’un palauet de la música blindat, acordonat, de policia que vigila que no arriben els sirolls de perols i cassoles.

Aquest rei amagat representa l’autoritat de l’estat espanyol, heretada divinament. Antidemocràticament. Encara voldria un sopar tranquil, de bon profit, de rialles i flors. De bones cares. I ves que han triat tot de feixistots que l’acompanyen, que li riuen els acudits, que li aventen els pets. Riu dissimuladament. Inaugura. Potser que porta mòbil. Als catalans els la bufa, el rei. El mateix president, que no pot ser al Congrés, ja ho ha dit: vosté serà ben rebut quan siga un home honest. Uiii, no sap què ha dit, l’MH Puigdemont.

Peró el reietó no riu. De cap manera. I se n’anirà d’amagat, com ha arribat. Com un reietó imposat, de centenars de policies que li han de protegir les orelles, l’oïda i el cul. Cames ajudeu-me cap a espanya i bona nit tingueu.

Als carrers, Barcelona retrona. Contra la visita del rei borbó (quan el mal encara ve d’Almansa), Barcelona pica perols i cassoles. I es defensa pacíficament dels Mossos, ai, mentre una caporal ens insulta, i uns quants dels Mossos (un percentatge petit) es deixen governar per la GC contravenint les lleis de la Generalitat que han promés de defensar.

La mesquinesa espanyola ja és en una pantalla internacional. Aqueixa és la manera com roba, prevarica, embruta i ataca la democràcia el govern d’espanya. Cada dia, amb o sense congrés de mòbils.

Per cert, si fem un referèndum per triar entre el rei borbó destronat (moralment i ètica) i la congruència de l’entrenador Pep Guardiola… Tornarà a guanyar la democràcia.

ERC: voleu més bèstia encara, espanya?

S’ha de ser molt ruc, però moltíssim, per jutjar qui va coordinar l’acció contra l’atac terrorista a Barcelona i Cambrils. S’ha de tenir el fetge foradat per punir qui va comandar una acció professional que va posar criteri antiterrorista. Venjatiu en desmesura o creminal a seques, s’ha de ser. Aquest és el canibalisme judicial espanyol, que es menjaria els catalans només per demostrar com arriben a empatxar en favor de la llibertat. Com si la llibertat pogués empatxar mai. Us pensareu que aquests jutges espanyols tenen família, fills, nebots, fins i tot pensareu que tenen un gos que els espera cada dia, darrere la porta, per llepar-los les mans. Caaa, no en tenen, de gos. Què en van a tenir, xa, si són malcarats i pocapena capaços d’amargar un camió de baladre.

Però que no ho veu ERC, encara? Que no veu com tracten els nostres, i tothom, a catalunya, a valència, a les illes, aquells jutges, la GC, la policia, el ministre, l’altre ministre, el govern espanyol en peça? Què espereu a decidir-vos, a fer president Puigdemont? Que ens peguen pel cul, que ens donen porga a mil més? Que ens pelen la ceba? No teniu prou prova que no afluixaran mai, els rucs? Que aquesta imatge de Trapero d’avui ho diu tot, el que són capaços de fer per matar la democràcia, a espanya?

Més idiotesa, més estupidesa, necessiteu? Ai, mare, els cagadubtes!

[continuarà]

Com ens deixem envair pel 155

El 155 que tothom portem dins, tret d’excepcions valentes i coratjoses. Voluntàriament i involuntària. La censura en una exposició d’art. La mentida constant als mitjans espanyols. La manipulació a les televisions. L’acomiadament de periodistes. El setge a les revistes d’humor. El silenci imposat en premis de cinema. L’acaçament a polítics. L’amenaça pública (i púbica) del govern espanyol cada dia. L’amenaça corrupta de la justícia espanyola. L’amenaça de la guàrdia civil. La impunitat de les xarxes si són del caire dreta-dreta…

Tothom ens hem incorporat un xip d’alerta: això, no. Ara, no toca. Compte que vindrà el gos! I el gos pollós va fent, arribe o no. Què en fa de feina, caguen la pena! Ahir vaig viure això a Aldaia. Després de presentar-lo en un valencià pulcre i ajustat, el psicòleg Jaume Funes va decidir d’adreçar-se a un auditori de dos-centes persones en espanyol. Va pensar que no l’entendríem? O va decidir que li seria més còmoda, aquella llengua a València? Potser va decidir que, en espanyol, ningú no l’atuiria, perquè allò era una decisió premeditada. Baixes en cotxe o en tren a València, a posta baixes a fer una conferència que fa mesos t’han encomanat, i no pots arruixar: “mireu, us parlaré així o així, com qui es beu un got d’aigua, sense pensar-hi… I qui ho paga és una de les llengües. Vaig demanar a l’organització si havia donat cap consigna… Ca, ell mateix ho havia decidit, ell tot solet i el 155 que cadascú portem tan endins.

Al meu costat una mare jove ho va dir: “per què no s’expressa en la seua llengua, si es trobarà més còmode”. Còmode?, fins i tot en el debat, la primera de les preguntes va ser en valencià —una dona jove, policia local, va demanar que… La resposta del professor Jaume Funes també va ser conscient, en espanyol, com la resta de respostes.

Avui mateix tenim debat a l’escola, per això, per l’ús espontani del castellà de gairebé el 90% d’alumnes, d’infantil a secundària. La llengua d’aprenentatge a l’escola és el valencià, però la llengua que va apoderant-se entre els alumnes no té rival. No n’hi ha models, ni cultura suficient. L’assetjament, la pressió, l’ofeg, tot és gros i gravíssim. Cada mitjà espanyol ja ho sap. Quin paper fa. Per això mantenir la prohibició de TV3 al País Valencià, és d’una torpesa política que atempta contra l’escola i contra la llengua. A consciència!. El cinema. Els videojocs, les misses, els centres comercials, els parcs temàtics… Els refillets del govern d’espanya ja poden pensar a imposar, burlar-se’n, insultar-nos. El 155 lingüístic se’ns ha instal·lat com un cromosoma difícil de combatre, si no actuem com en el càncer.

Perquè tenim instal·lat un càncer de primera contra la llengua. Així que cada colp que ells ens amenacen, actuem-hi contra el càncer. Sense perdó.

Desobediència, espanya! (actualitzat)

El món del revés, a Espanya. Ataquen, peguen, agredeixen, intimiden la gent honesta. Sense vergonya, descaradament d’ençà de l’1 d’octubre. L’1dO Catalunya fa una lliçó de democràcia i espanya no ho pot consentir: “Tinc un pesar que rebente”. Li salta la vena, se li disparà la tensió, el colesterol democràtic; aleshores, llança un exèrcit de policia i GC contra homes i dones, joves i xiquets. “La violència marca espanya de tot temps!”. Envia el cos franquista de sempre, l’equip de situar el límit màxim de democràcia que pot tolerar: “Què us heu pensat!”. Posen a afinar la justícia, entrenada a ser afinada per la dreta, molt per la dreta-dreta. Els jutges que carreguen contra els representants del poble es presenten voluntaris. Uff, si n’hi ha! Sembla que volen fer punts davant la família, carreguen contra els responsables de la lliçó democràtica “Urnes contra violència”. I d’aquesta crida injusta i demencial, comença una desfilada d’homes i dones cap a madrit. N’hi ha que tornen n’hi ha que són en presó. Sense judici. A voluntat política dels jutges. Però n’hi ha que, ens saber-se la jugada, decideixen exiliar-se. Ara mateix, el cas Anna Gabriel és recent. Gran decisió, Anna. Valenta i arriscada. El cas gros és el del president de la República catalana, l’MH Carles Puigdemont.

Una justícia contra l’honestedat?, desobediència. Una justícia que afina segons que penses?, desobediència. Una justícia que castiga la veritat que expliquen cantants o poetes?, desobediència. Una justícia que perdona els corruptes que roben, que fan desaparèixer proves, que prevariquen o cobren en negre?, desobediència…

I podríem continuar, amb tants de casos com vivim que el govern d’espanya orienta, dicta, ordena què ha de fer un jutge i un altre i un altre; jutges de genètica franquista que es vengen i ataquen idees. Les idees són perseguides a Espanya. Encara. Segle XXI: espanya contra les idees, una marca!

Per tot plegat, desobediència. Fins que prou exemples demostren al món com de ridícul és aquest Estat superb, mediocre, desautoritzat èticament i moral. Desobediència, que ens roben però no ens governen, que guanyen per la força però no convencen, desobediència i que ells s’ho mengen… Desobediència.

[versió 2]

Conexus?, sóc l’MH Ximo Puig!

La Generalitat que presideix el MH Ximo Puig ha obert una nova delegació a Madrit-espanya. Una mena d’ambaixada disfressada de casa de visites d’empresaris, emprenedors i mangantes. Al cap d’aqueixa delegació han posat Broseta-fill, advocat de l’extrema dreta valenciana, amic dels criminals Camps, Zaplana i la filà de crestians peperos, personatges de la faràndula política valenciana quan era a mans d’escapularis. Una delegació del PSOE o del Govern valencià?, per a què? Diuen els bisbots d’aquest part o alvort, que cal pagar més contribució a espanya si volem que espanya ens escolte com de malament ens finància espanya. Això és: agarreu un parell d’empresaris corruptes, uns advocats espavilats i deixeu-vos milers d’euros setmanals en propines, per tapar no sabem què ni per què.

El sinyor Broseta-fill ha pegat en pleits contra el govern valencià del Botànic, en defensa de botifarrons i empresaris del viure, en favor de la privatització de la sanitat, de l’educació o ves a saber…, ambiscaors, colombaires i, atenció, empresaris que veuen el cultiu d’aqueix empastre que és “Puerto mediterraneo” (la caspa, no caldria dir-ho, ha posat el topònim en el raquític idioma que només estudien a espanya —sembla que és l’únic lloc on no se’l saben). I és aquest que posen al capdavant d’aqueixa tapaora disfressada de casa de visites per a emprenedors. ës també qui va portar els feixistes de societat civil a València, al mateix palau de la generalitat, que ja sembla casa d’hostes!

Port mediterrani, privatitzacions de la sanitat, ajuntament de Paterna, especulació, empresaris corruptes i, ara, una nova seu de la Generalitat valenciana a can Madrit, a mans d’un antivalencià de renom Broseta. Què, n’hi ha tito per a dinar?, us demanareu, o aqueixa gallina vella farà el brou de la misèria valenciana?

Fundació Conexus diu que vol fer lligam Mardrit-València. Caguenlhòstiaputa! Ens roben, ens insulten, ens castiguen, ens apliquen el 155, i ara els paguem el beure, el soparot, el luxe i la rescolà… Cal ser molt inútils i Toni de l’Hostal ja té cultiu per traure CD i long play.

Quan la política, MH Ximo Puig, ja ho sabrà vosté molt bé, es posa a mans del dimoni, perd la sorpresa i l’eficàcia. Amb els mateixos diners que ens costarà l’invent als valencians, contracte cent homes de la CNT, i veurà si ens fan cas a Mardrit. I els fesols que ha posat a menjar-se l’olla envie’ls a cagar a la via, que de merda ja en tenim prou a casa.

Baldoví en un país de roders

L’Ateneu de Bétera prepararà l’arribada de Joan Baldoví aquesta setmana: “En clau valenciana, en un país de roders!”

Ahir ens demanàvem què podíem preguntar a aquest home que ha posat la política dels valencians a primera fila, allà a Espanya: en un parlament farcit de pocavergonyes, de polítics criminals, de lladres que fa anys que roben i ens roben especialment als valencians. Perquè els valencians pintem poc a l’estat, de primer perquè som valencians, i ens en sentim profundament valencians. Els espanyols ho saben, perfectament saben què vol dir tot això, i el resultat és que s’acarnissen contra nostre, sobretot a través del finançament, però també contra l’escola, contra la llengua, contra els mitjans, contra la sanitat, contra el camp… Aquell govern d’espanya, malgrat tants polítics del pp com els han llepat el cul des de València, ens han castigar cara a la paret com a l’escola franquista. Però un home de Compromís, un de sol, els ha posat l’honestedat a la cara, l’honradesa i el treball, i malgrat de ser sol, tothom l’ha valorat per damunt de molts altres polítics.

Sí, l’escarni contra Valencià d’Espanya és de llibre, un càstig continu perquè no siguem capaços de redreçar-nos, de renàixer, de ser més demòcrates i europeus que no ells, més moderns fins i tot. D’això en parlarem dissabte a Bétera, amb Joan Baldoví, i potser li demanarem si prepara l’assalt a la presidència de la Generalitat, d’ací un any, o què pensa del 155 contra els valencians, si el pspv que també és acord del Botànic, continua donant-ne suport, o potser li demanarem què passa amb el camp valencià, amb els caquis i les magranes, i si la veu a madrit, única i solitària, pot fer res per canviar la llufa que significa espanya per als valencians. I encara podrem demanar-li què pensa fer per recuperar les caixes valencianes, o si els valencians ens haurem de conformar a tenir els diners emprats en institucions estrangeres o que no tenen cap sensibilitat valenciana… O què caram passa amb la televisió, o amb Consum, que s’ha apuntat al carro d’atacar la llengua, o amb la fallera calavera, que potser podrem parlar de tot o de gairebé tot.

*I si els homes de la cooperativa, els llauradors, o els mestres, o les brigades municipals s’apunten a fer-li preguntes, seran benvingudes.

Escola Valenciana convoca xafarranxo

Concentració. Escola Valenciana ens convoca dissabte a VALÈNCIA. Amb el lema ‘L’educació ens dignifica. Sí al valencià’ vol aplegar entitats i associacions  que promouen la llengua i la cultura al País Valencià, sindicats i partits polítics sensibles a la defensa del valencià (no sé si la cooperativa CONSUM se sentirà al·ludida, o els psoecialistes que apliquen el 155 i voldrien intervenir la immersió língüística…). Escola Valenciana defensarà l’únic model educatiu que garanteix la llengua dels valencians, defensarà els mestres i les famílies, de les agressions i l’assetjament dels criminals del pp i de la justícia espanyola, que es van carregar els mitjans valencians, el finançament i tants anys d’ofici amb l’objectiu d’aterrar l’escola i la convivència dels valencians.

ESCOLA VALENCIANA treballa ara sobre quatre eixos:

—el dret dels xiquets valencians a aprendre llengües i a deixar de ser idiotes (la idiotesa  havia sigut l’objectiu durant anys del pp i ciutadans).

—la defensa de les famílies valencianes, que no tenen menys dret que altres famílies, malgrat que el pp, el govern i la justícia espanyola ens castiga expressament destinant menys diners i menys recursos a l’escola valenciana que a la resta d’escoles de l’estat.

—la dignitat d’educar, de l’ofici de mestre, en contra de les pretensions de l’església, l’opus i els desgraciats de l’Íbex, que destinen els recursos a les seues butxaques, als bancs, als negocis del paradís fiscal, als partits polítics de l’engonal, en canvi de castigar els mestres i els recursos de l’escola, o de la sanitat.

—la llibertat dels pobles i les nacions, en canvi del feixisme que impera en una aigüera d’estat malaltís i ensutjat, incapaç i mediocre, que s’ha gastat les pensions, la hisenda i el pressupost públic, en canvi de tornar-mos al franquisme, a la idiotesa dels mitajns públics i privats, a ser el cul d’Europa, el vàter i el comú, per on corren espavilats, homenics i dues beates.

Xafarranxo, doncs. Per l’escola.

 

 

El temps contra la República

Un dia d’hivern enganyós, després de dies de fred i de poca aigua. Llàstima. Un jorn primaveral, a l’escola els xiquets corrien desmanegats, suats, amb els colors vius a les galtes. Tranquils, em diu una mare, estigueu tranquils, el cap de setmana tornarà l’hivern. Però jo no m’ho crec. No em crec què fa ERC, amb el temps, què pensa. No em crec que guanyem, ara mateix en favor de la República, sobretot perquè els indicadors no ajuden a creure’ns que res corre al nostre favor, malgrat que tenim el favor dels resultats, el favor de més de dos milions, el favor de la dignitat i, sobretot, el favor de ser el moviment més higiènic i coratjós a Europa, ara mateix, en favor de la llibertat.

Els indicadors desfavorables no ajuden: la GC vigila, assetja, marca paquet contra milers de persones. Planta cara a Catalunya, perquè no tenim ningú que els diga qui som, qui ens governa, qui és el president. Els valencians encara no tenim TV, i la ràdio és una imitació que no acaba de fer forat ni paper. No fan cap notícia, ni diuen res que puga destorbar. Consum decideix atacar la llengua del valencians, eliminant una part important de la seua identitat corporativa. S’autoaplica el 155 i extralimita la idiotesa de creure’s que això no l’afectarà econòmica i socialment. El govern de les Illes també afluixa en la sanitat, pel que fa a la llengua. I tothom, fins i tot els idiotes s’apunten a fer broma, a riure’s, perquè ningú no els planta cara, sense govern. Perquè potser tenim parlament, sí, de majoria independentista, però una majoria incapaç de fer dir que Puigdemont és el president que tots esperem, perquè una altra cosa serà un pedaç, un esparadrap que no taparia la ferida que obrirà una mala decisió. I ja fa dies que som enmig de decisions de poca alçada, de manca d’esperit, de vi amb llimonà, mentre espanya continua el xafarranxo judicial, polític, policial contra Catalunya i contra homes i dones amb nom propi. Contra València, pel finançament pocavergonya que ens aplica, per les inversions en infrastructures en comparació en altres territoris… No sé què esperem, que no ho sé, però aquest temps no ens ajuda a enfortir, a frenar la barbàrie, a donar-mos ànim, que malgrat que hem guanyat, necessitem com necessitem respirar. Ànim. I coratge. I Paciència. Però compte, erc, que ells no peguen patà, no perden ni el temps ni els diners, perquè ens els roben cada dia, mentre vosaltres us toqueu el nas.

Hom pensaria que tant de temps sense govern és perquè es prepara una estratègia que sorprendrà, que arribarà a port, que deixarà un Ohhh brillant a Europa, però no m’ho crec, si perdem tant de temps i els regalem que ara ataquen l’escola, els mestres, la TV3, tot el que vulguen atacar… Perquè qualsevol cosa que no siga fer president Puigdemont no serà una victòria. Nostra, no. I el temps que passa va vestint un desfici, un quefer, una perplexitat.

Passen els dies, el temps d’hivern, i no sembla que haguérem guanyat, fa uns dies, unes eleccions imposades. Massa setmanes que perdem, que confonem, que convidem a tanta gent a fer vida normal. Com si no tinguérem un estat feixista al coll, com si no tinguérem l’amenaça, els presos polítics, els exiliats… Cada dia que passa, cada minut, sembla que ja és normal, tot això, que no tenim un president, ni un govern, ni alè per la República.

[…]