Adam Majó

Xuts a pals

10 de maig de 2012
2 comentaris

Una ordenança injusta i inaplicable

Dos dies després d’aprovar-se a l’Ajuntament de Manresa l’ordenança de civisme, un dels partits que en va fer una defensa més abrandada la incomplia obertament enganxant cartells pel carrer, activitat expressament prohibida en la nova normativa. I és que, en una ciutat sense cartelleres i on dotzenes d’entitats i col.lectius organitzen festes, xerrades, cursos i mobilitzacions, les parets del carrer (no totes, però moltes sí) han de poder servir, com ho han fet sempre, per anunciar totes aquestes activitats i contribuir a mantenir el teixit associatiu viu i actiu. Però no és la única deposició absurda o injusta d’aquesta ordenança anomenada de civisme. També pretenen prohibir que els nens i nenes juguin a places i carrers (!), fins i tot en barris, com els del nucli antic, sense parcs ni espais per a la canalla. Prohibeixen rentar-se a les fonts!!, o dormir en un banc del carrer, o estendre roba a la via públca (I si no tens altre lloc on fer-ho? Et compraran una assecadora? T’obligaran a gastar electricitat, poden aprofitar l’energia del sol?). També pretenen prohibir que algú vagi pel carrer sense samarreta (ho podem trobar més o menys bonic, com tantes altres coses, però cal que l’administració ens digui com ens hem de vestir??). És una ordenança que fomenta la doble moral, la hipocresia, com amb la prostitució, que ni s’evita ni es regula, simplement s’amaga, prohibint que els tractes es facin al carrer; o determinades drogues, com el consum de marihuana, vi o cervesa, que tampoc es permeten a la via pública, però sí a casa o al bar. 

Es tracta de convertir el carrer en un espai ascèpitic, adequat per a circular-hi i consumir, i poca cosa més. On allò que no agrada, com la pobresa, desapareixi de la nostra vista i on els criteris morals i estètics d’una part de la societat s’imposi sobre la resta.

És una normativa, a més, inaplicable, per excessiva, i ja se sap que la sobreregulació, lluny de garantir drets, el que facilita és l’arbitrarietat,  l’aplicació selectiva de la llei, trencant així amb un dels principis fonamentals del dret, l’universalitat, per tothom igual.

On acaba Manresa?
25.05.2010 | 10.06
Bombes d’ara fa 75 anys
23.01.2014 | 10.50

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Al pas que anem, no m’estranyaria que l’Ajuntament de Manresa també s’apuntes a la “moda” de prohibir l’opertura de nous centres de culte.

    Atentament

  2. És horrible i inacceptable, nomès una insubmissió massiva pot convertir l’ordenança en paper mullat. A la meva plaça juguen a pilota nens catalans de tots els origens. Els jocs de carrer, amb el futbol al capdevant, són un eina d’interrelació entre nouvinguts i “autòctons” difícilment substituïble. Obviament no es desplaçaran fins al Congost per fer quatre xuts si no es coneixen, la gràcia, és fer-ho a la plaça, davant de casa, com tota la vida s’ha fet! Són hàbits del nostre país, hàbits mediterranis. Com ho són les sardanes, pujar a veure la Moreneta, el pa amb tomàquet, les calçotades, el Club super 3, la processó de setmana santa o els concerts de la Núria Feliu etc. tots ells tant nostrats també (jeje) … I és que el futbol obre portes i crea vincles d’amistat, cohesiona el nostre barri vell a la franja d’edat que més falta li fa. Vés a saber, potser el fet de prohibir-ho li donarà encara un altre valor afegit i aquest fenòmen d’interrelació que proboca el jugar amb una pilota s’incrementarà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.