Adam Majó

Xuts a pals

20 de juliol de 2009
0 comentaris

Rugby a Manresa, des de 1955

Des d’aquest estiu a la llarga llista d’entitats esportives de la ciutat se n’hi ha afegit una de nova, el Club de Rugby Manresa. La història d’aquesta entitat comença l’any 1995, quan en Sergi Martinez, professor de l’institut de Sant Vicenç de Castellet i ex-jugador de la Unió Esportiva Santboiana, inicia en aquest esport a una colla de nois i noies del poble. La iniciativa té èxit i l’any següent es crea un primer club de Rugby, el Castellet, que ja inclou, també, a jugadors de Manresa. El recorregut del CR Castellet és curt però intens. S’inscriu a la lliga regular de la Federació i aconsegueix l’ascens a  la primera divisió catalana en un temps rècord, als dos anys d’iniciar la competició. El cert, però, és que la manca d’instal·lacions, (jugaven sempre a fora), així com les dificultats de tirar endavant un projecte així en una terra tant profana a la pilota ovalada, obliguen al jove club a abandonar la competició després de quatre temporades molt dignes. D’aquella primera fornada de jugadors cal destacar-ne, en Javier Gonzalez, en Happy, actual jugador del Santboi, amb qui ha guanyat una copa del rei, i internacional amb la selecció Andorrana.

L’any 2001 el Castellet suspèn gairebé totes les seves activitats, però això no significa la fi del Rugby al Bages. Un grupo de jugadors mantenen un entrenament setmanal a la zona esportiva del Congost i col.laboren amb la secció de Rugby del Club Atlètic Vic. L’any 2003, en Jordi Pintado, manresà que jugava a Rugby a Lleida, mor en un accident de cotxe i s’organitza un partit-memorial que s’ha mantingut fins ara amb 7 edicions. Recentment, l’arribada de molts jugadors d’edat juvenil, la consolidació d’un nucli organitzat, així com la col.laboració de l’Ajuntament i el Club Atlètic, han possibilitat, finalment, la creació d’aquest primer club de Rugby manresà.
Recordo perfectament la primera notícia de Rugby que vaig veure en les pàgines d’aquest diari. Era l’any 1995 i narrava l’encontre amistós entre el Sea Point irlandès i el XV President (un combinat català per invitació) a l’estadi del Congost, promogut també des de Sant Vicenç. No fou aquest el primer partit jugat a Manresa, 40 anys abans, el 30 de maig de 1955 a l’estadi del Pujolet s’hi va disputar la tornada de l’anomenada Copa de l’Amistat, entre el Sporting Club St Girons i el Futbol Club Barcelona, equip on jugava l’organitzador d’aquest encontre, l’incansable Jaques Jordà (Jaime a la propaganda de l’època), amb la col.laboració del Consolat francès i la Ponència de cultura i esports de l’Excel·lentíssim. Les entrades valien 8 pessetes, 5 pels socis del Centre d’Esports i 4 per a nens i soldats

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.