Adam Majó

Xuts a pals

23 de juliol de 2016
1 comentari

Probablement, el millor barri de Manresa

9 farmàcies, 1 bingo, 21 perruqueries, 7 esglésies, 1 basílica, 1 mesquita, 3 estancs, 75 bars i restaurants, 1 alberg de joventut, 2 centres excursionistes, 3 teatres (sí, 3), 1 escola de primària i ESO, 1 d’art i 2 de dansa, 7 parades de bus, 1 estació de ferrocarril, 5 aparcaments públics, 1 sala de festes, 1 residència d’avis, 25 apartaments turístics, 1 hospital, 1 CAP, 1 mercat municipal, 1 llar d’infants, 1 sala d’actes (aviat 2), 190 botigues, de les quals 60 de roba i 43 de menjar, 24 places (aviat 25),  68 carrers i 5650 veïns i veïnes. I els jutjats, l’Ajuntament, Aigües de Manresa, Càrites, la Creu Roja (i JNA!), el Cercle Artístic,  l’Agrupació Cultural del Bages, la seu de quasi tots els partits polítics,  el casal de les Escodines, el Cau, l’Ateneu la Sèquia, el Conservatori, el parc de la Seu, el Barroc, el Gòtic, les velles fàbriques, la Festa Major (alternativa inclosa), la fira de l’Aixada, la Mediterrània o la Manrusiònica.

No hi ha color. Amb dades a la mà, el centre històric de Manresa, el barri vell, no tant sols no està mort sinó que és, amb diferència, el sector més viu i dinàmic de la ciutat, a més del més bonic i icònic, per descomptat. Així doncs, deveu pensar, si estem tant bé, perquè hi dediquem tants esforços, perquè coi cal un comissionat?  La pregunta és pertinent. I la resposta té més a veure amb el potencial, amb allò que podríem arribar a ser si aprofitemj encara més aquests 1000 anys d’història, que amb allò que realment som. Dificultats concretes, com que els edificis aixecats fa 200, 300 o 500 anys, amb expectatives,  materials i mecanismes molt diferents als actuals, tenen més dificultats que els construïts fa 10 o 50 anys per adaptar-se  a les activitats i persones del segle XXI. Així, no és estrany que al centre històric de Manresa hi hagi més habitatges i baixos buits que a la mitjana de la ciutat. Amb els criteris actuals obrir una botiga o un obrador en un local antic del barri vell és més complicat que fer-ho en uns baixos moderns d’un edifici de nova construcció. Col·locar un ascensor, un aparcament o un sistema de climatització a determinats edificis del barri vell a vegades és difícil i a vegades impossible. I això passa aquí i a la maleïda Girona. La diferència és que en alguns llocs aquest impuls des de l’administració, i des de la societat!, es va produir abans i amb més fortuna i en altres llocs ens hi vam posar més tard, amb menys complicitats i, potser, amb menys encert. En tot cas, el què és segur és que la reactivació dels centres històrics no s’ha produït enlloc per generació espontània sinó que ha necessitat ajuda i intervenció públiques.

El cantó positiu de tot plegat és que si ho fem, si com a societat i com a administració aposten de veritat pel centre històric, el retorn, per a tots els veïns i veïnes de la ciutat, no només pels del barri vell estricte!, compensarà amb escreix l’esforç que hi haurem dedicat, en qualitat de vida, en orgull de ciutat, en  generació de cultura i, també, en activitat econòmica. Ho podem fer, falta molt poquet,  partim, com demostren les xifres amb què començava aquest escrit, de molt amunt.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. Sí, és cert, és un barri molt bonic, però s’està deixant morir.
  Perquè no s’impulsa l’obertura de comerços en aquest barri?
  Perquè es posen tantes traves als petits comercinats?

  Aneu a Vic, doneu un tomb pel centre de la ciutat, hi conviuen comerços dels de tota la vida, grans franquícies, botigues d’alimentació. Perquè això a Manresa no és possible?

  Fa llàstima passejar pel carrer Nou, quants comerços hi ha tancats?
  I el mercat del Puigmercadal? I el carrer del Carme? I la carretera cardona?

  I els espais verds? Hi ha zones que podrien potenciar-se.

  M’agrada ser manresana, per això em sap greu veure com Manresa es va apagant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.