Adam Majó

Xuts a pals

25 de novembre de 2014
6 comentaris

Podemos i la CUP

Tip que em preguntin per les diferències entre la CUP i Podem (tothom en diu Podemos) miro d’aclarir-me les idees i les  exposo a continuació.

D’entrada dir que és cert, que la CUP i Podem comparteixen una part del discurs: la crítica al règim polític nascut l’any 78 sense el necessari trencament amb el franquisme; la submissió de l’Estat i les institucions públiques a les directius de la banca, els centres de poder econòmic i ara a la troika (el Capital, en déien els clàssics); la complicitat i permeabilitat entre governs, cúpules dels partits polítics i consells d’administració de les grans empreses, bancs i monopolis; la necessitat de superar definitivament aquest període de la història dominat pel mal-anomenat neoliberalisme; la reivindicació del paper de les classes socials amb interessos contraposats, trencant el miratge d’una classe mitja pretèsament hegemònica i majoritària; la necessitat de qüestionar la litúrgia del poder, amb una estètica i una posada en escena alternatives, etc…

Dit això, les diferències són també claríssimes. Encertadament o no, a la CUP sempre hem pensat que en política no hi ha dreceres, que per aconseguir capacitat per transformar la realitat cal molta feina i començar per baix, per la base. Que primer cal tenir pes i incidència al carrer, que després pots aspirar a entrar als ajuntaments, que més endavant, quan la presència municipal i i social està prou consolidada, pots mirar de treballar al parlament, etc… Podem, en canvi, comença la casa per la teulada, sense militants, sense implicació social i sense feina al teixit associatiu, construeix una marca electoral que es presenta a les eleccions més allunyades de la gent, les europees, i que a continuació aspira a prendre el poder amb la sola força de l’habilitat per fabricar i comunicar eslògans, ja sigui mitjançant televisions amigues, ja sigui a través de les sobre-mencionades xarxes socials. Potser sí, potser ho aconseguiran, en tot cas, però, no és el camí que ha seguit ni pensa seguir la CUP; perquè els mateixos Mitjans que t’han permès pujar et poden fer caure quan així els convingui, i perquè,  en el cas hipotètic que en Pablo Iglesias arribés a la Moncloa, resulta ingenu pensar que podrà introduir canvis profunds amb al sola ajuda dels seus diputats i d’un munt de followers al Twitter. Els canvis importants, tal i com estem demostrant amb el procés sobiranista, requereixen molta mobilització i autoorganització, tanta com poderosos siguin els obstacles i les resistències que s’hi oposen.

L’altra gran diferència és encara més obvia. Podem és un projecte en clau estatal, que té com objectiu regenerar i reformar en profunditat el Regne d’Espanya amb nosaltres a dins. La CUP no és ni més ni menys nacionalista que Podem, però parteix d’un altre marc mental i geogràfic, el català, i és en aquest marc on treballa per transformar la realitat. Malauradament, per les declaracions que hem sentit darrerament, sembla que aquesta nova formació no tan sols comparteix àmbit d’actuació amb el PP i el PSOE, sinó també semblants dificultats alhora d’admetre que l’anomenat Poble espanyol pot no ser l’unic subjecte sobirà possible


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Necessitam mitjans de comunicació propis
    Necessitam mitjans de comunicació propis
    Necessitam mitjans de comunicació propis
    Necessitam mitjans de comunicació propis
    Necessitam mitjans de comunicació propis
    Necessitam mitjans de comunicació propis
    Necessitam mitjans de comunicació propis
    Necessitam mitjans de comunicació propis

  2. Interessantíssim article Adam.

    Desprès de llegir-lo em queden més clares les diferències en la forma de treballar i l’estructura de les dues formacions.

    El que necessito ara mateix és que m’expliquin com diferenciem ( tant a la CUP com a PODEM) a aquells que realment treballen des de la base , d’aquells que simplement s’ubiquen a la base amb lluites i projectes personals amb una finalitat individual.
    La concepció de la tasca d’un mateix és el principal problema.

    Quina entitat podria repartir, amb el cap ven alt, un distintiu a persones i entitats acreditant-les com a autèntiques mereixedores de participar en ajuntament i parlament? Quien controla este río revuelto?

    A guanyem Terrassa ens trobem empresaris del món social, socialistes i ecosocialistes de tota la vida, especuladors, i persones amb ambicions diverses,
    a més de persones honestes i amb ganes de millorar la ciutat i el món.
    Està clar que ningù està controlant el “rio revuelto”, i alerto de la creació d’un nou lobby a la ciutat, on participen els de sempre.

    Com pots veure Adam, estic força preocupat. Si tens alguna resposta o reflexió que em pugui calmar, l’agraïré. Gràcies per bloguejar, una abrassada.

  3. Jo, com a votant de la CUP, els voto i punt, sobre to perquè són els únics que em garanteixen que no es tiraran enrere amb la independència de Catalunya. Però em sap greu tot l’atac que s’està fent a Podem /Podemos, quan si ho mireu fredament, tenen tota la raó del món i són, en definitiva, l´única resposta popular a la barbàrie neolliberal d’aquests darrers anys. Són criticats pel PP, pel PSOE, per UPyD, i incús per IU,.., i ara també per Wilaweb. Està clar, fan molta por aquesta gent que realment volen canviar el nostre fastigós món polític. Tan debó guanyin les eleccions generals.

  4. En resposta a Jeremias:
    A Podemos, com ha comentat l’Adam, els falta la base. Per omplir-la accepten tothom (fins i tot conegudissims falangistes).
    Jo em pregunto, per esbrinar qui traballa i qui fa demagògia, quants cops ha surtit a la
    tele -qualsevol TV- el màxim responsable de les CUP, i quantes el responsable de Podemos. En la resposta veig qui treballa i qui és una fòrmula cuinada desde ves a saber ón amb quins objectius. Añalitza la ràpida ascenció de C’s -cuinat a la Zarzuela, apadrinat per Guerra- i la rapidíssima caiguda.
    Com diuen alguns:
    -Les CUP sempre estàn al carrer fent coses
    -Podemos senpre estàn a la tele dient que faran coses
    Gràcies CUP per la feina honesta, ingent i transparent.

  5. Deixant a part l’àmbit nacional, la diferència bàsica es quelcom que tú, crec que amb ànim conciliador, dones com a tret comú i no ho es de cap de les maneres:

    “la reivindicació del paper de les classes socials amb interessos contraposats, trencant el miratge d’una classe mitja pretèsament hegemònica i majoritària”

    Podemos pretèn articular un moviment transversal de protesta contre els hàbits i maneres de fer d’una èlit dirigent corrupte, endogàmica i clientelar que ocupa el poder i administra privilegis en nom de la clase social dominant.

    Jo crec, pel que llegeixo i sento, que les CUP son a hores d’ara, la única organització política que sitúa en el centre de la seva construcció ideológica la lluita de classes com un impuls dinamitzador del canvi en les relacions socials i politiques dominants ara i aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.