Adam Majó

Xuts a pals

30 de novembre de 2015
1 comentari

La guerra i la revolució

Per guanyar la guerra cal acumular forces, moltes i diverses. Des dels republicans liberals fins als comunistes i anarquistes, des dels que sense ser fatxes van a missa de 12, fins als que les cremarien totes, les esglésies. Només si som molts i anem a la una quan ens toqui defensar les posicions o quan tinguem la ocasió –ara!- de passar a l’ofensiva, tindrem alguna possibilitat de vèncer, de guanyar la guerra.

El cert, però, és que la guerra és un sotrac de característiques tant trascendentals, de conseqüències tant imprevisibles, que és lògic que aquells que aspiren també a fer la revolució vulguin aprofitar el moment per guanyar no només un país nou, sinó també una societat diferent, molt diferent. I també és cert que només així, només unint els dos conceptes i lligant la victòria a fer net de tantes injustícies i abusos acumulats, aconseguirem que una part de la classe treballadora es comprometi en l’esforç bèl·lic imprescindible. Si l’amo m’ha d’explotar igual, se’m refot que torni el rei o que aguanti la república, se sent dir a la sortida de les fàbriques.

Però, alhora, no és menys cert que si amb les forces estrictament revolucionàries no n’hi ha prou per guanyar la guerra –i no n’hi ha prou- calen complicitats i acords  dins i fora del país. Cal que els democrates d’ordre es mantinguin lleials a la república, que els catòlics de bona fe no se sentin amenaçats, que els pagesos no temin que els col.lectivitzin la mula i –realpolitik imposa- cal que la república Francesa i el Regne Unit no s’espantin més del compte i ens tallin  el subministrament de combustible, medecines i armes.

Trobar l’equilibri no serà senzill. Si es força la maquinària revolucionària creixen les desercions, la quinta columna i el boicot internacional. Si es renuncia a la revolució es perd el suport de sectors de la classe treballadora poc motivats pel dilema monarquia/república. Sempre es perdrà algú pel camí. Es tracta de perdre’n els menys possibles i d’assegurar un exèrcit popular potent, ben armat, amb la moral alta, les esquenes cobertes i una estructura de comandament compensada en la qual tingui poca importància el nom del comandant en cap.

I segurament caldrà aigualir –que no aparcar- el programa de transformacions socials i mirar d’explicar que, malgrat tot, el què s’aconseguirà serà molt millor del què tenim ara i, per descomptadíssim, d’allò a que podríem aspirar si perdéssim la guerra.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Tant de bo hi hagués més cupaires que fóssin capaços de veure, com tu ho fas, l’excepcionalitat del moment actual.

    Tot i així segueixo pensant que s’estan jugant les darreres partides de pòquer, i que la CUP acabarà “cedint” dos diputats a Junts pel Sí.

    Malgrat que tothom està tan segur que ens veiem avocats a unes noves eleccions al mes de març, vull pensar que aquesta situació només es fa servir com a trumfo.

    Salut i independència!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.