Adam Majó

Xuts a pals

20 de febrer de 2013
0 comentaris

Fent les coses bé, la mina té futur

Més enllà dels errors comesos alhora de concedir una determinada llicència, la denúncia per prevaricació contra l’alcalde, els tinents d’alcalde, l’arquitecte municipal i el secretari de l’ajuntamernt de Súria vol posar sobre la taula un problema que va molt més enllà d’aquest municipi i que afecta diferents administracions. Aquest problema, ho sap tothom qui ha seguit una mica el cas, és la permissivitat, el doble raser amb què s’han tractat a les successives empreses explotadores dels jaciments de sal potàssica del Bages.

Ja va costar molt que reconeguessin el què també era evident, que la contaminació salina del riu Llobregat no és un fenòmen natural sinó conseqüència directa del runam amuntegat a les boques de la mina. Aquesta salinització comporta que allà on no tenen altre remei que captar l’aigua d’aquest riu, a l’àrea Metropolitana, la potabilització sigui molt costosa i de resultat deficient, tal com sabem tots els què algun dia hem tastat l’aigua de l’aixeta a Barcelona. Malgrat això, l’administració ha permès que es continuï amb el mateix mètode d’extracció i no ha obligat a fer com en altres mines semblants en les quals el residu es tracta, es reaprofita o es torna a introduir a la mina. Es va fer un col.lector de Salmorres, és cert, que aboca mineral salí directament al mar, però que resulta insuficient per evitar la contaminació esmentada i presenta fuïtes freqüents que detrossen boscos i sembrats. I no és només això. En un tímid intent per millorar la situació, la Generalitat va decretar el què és d’obligat compliment, la restauració del terreny afectat per l’explotació un cop aquesta finalitzi, i va imposar una fiança per assegurar que això es farà efectiu. Doncs bé, la quantitat decretada era tant ridícula que ha hagut de ser un jutge qui a demanda d’un particular dictamini que cal augmentar-ne la quantitat d’acord al possible cost d’aquesta restauració. 

És en aquest context de màniga ample, de servilisme cap a una empresa que hauria de ser tractada com qualsevol altre, sense tractes de favor de cap mena, que té sentit aquesta denúncia contra l’ajuntament de Súria. Perquè està molt bé que l’empresa en qüestió subvencioni la temporada del Kursaal, que posi anuncies als mitjans de la comarca o que mogui fils per aconseguir que el Bages sigui Parc geològic i miner, però a canvi no podem deixar d’exigir-li que treballi respectant la gent, el medi ambient i les institucions del territori. Entre d’altres coses, perquè aquesta és la única manera d’evitar que algun dia la competència, Brussel.les o un jutge gelós de les seves atribucions ens l’acabi tancant. I és precisament perquè volem que al Bages segueixi comptant amb una indústria d’aquestes característiques, amb la mina, que ens cal defensar que treballin, però que treballin bé.

 

Elogi de l’apaigavament
02.09.2019 | 12.09
Tramvia o metro?
06.04.2009 | 5.29
Un pont massa llunyà (2)
08.08.2008 | 11.53

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.