Adam Majó

Xuts a pals

19 de març de 2009
10 comentaris

Els estudiants revoltats i els altres

Quan anava a l’institut, en una assemblea d’estudiants en la que es volia convocar una vaga (una campana general, vaja), vaig ser l’únic que hi va parlar en contra, amb la corresponent indignació dels promotors de l’acció encapçalats per la meva amiga Mònica, membre aleshores dels Col·lectius de Joves Comunistes. Considerava, en aquell moment, que els estudiants ens manifestàvem i protestàvem, més per l’emoció de fer-ho i per allò de la èpica seixantavuitísta, que per uns motius concrets, debatuts i compartits.
Penso, ho sento, que entorn al moviment anti-Bolonya hi ha , també, una part de tot això. Que el rebuig a l’EEES, és en part una excusa per canalitzar un desacord molt més ampli i unes inquietuts político-morals que van molt més enllà del tema en qüestió. És per això, que crec que s’ha magnificat l’impacte de l’apilcació del pla i que no hi ha una proporció adequada entre fins (aturar l’aplicació de l’EEES) i mitjans (tancades, vagues de fam…).

Així doncs, tot i estudiar a la facultat de filologia de la UB, a l’edifici de la plaça Universitat, a l’epicentre de la protesta, on fins ahir hi havia els estudiants tancats, no he participat en la moguda, més enllà d’un suport puntual i simbòlic. Soc part, ho admeto, de la gran majoria d’estudiants que es miraven les pancartes, els sacs de dormir i els fogonets amb una certa condescendència. Una majoria, diguem-ne silenciosa, que sí que comparteix amb els estudiants militants moltes de les seves preocupacions: sobretot la devaluació del nivell acadèmic i la generalització dels post-graus a preu de mercat.
Soc testimoni, per tant, que des de Novembre, quan es van tancar uns quants estudiants al claustre de lletres, s’han fet moltíssimes  assemblees, s’han penjat una pila de pancartes, i a la facultat s’ha viscut un cert ambient de protesta i excepcionalitat. Ara bé, no s’ha interromput ni una sola classe, ni cap activitat acadèmica o administrativa, ni cap dels serveis que presta la universitat s’hi ha vist afectat. Tampoc em consta que ningú hagi estat agredit o violentat en cap moment. Vull dir que la protesta podia tenir una dimensió estètica més o menys discutible, però no suposava, en cap cas, un inconvenient pel normal funcionament de la Universitat. Es per tot això que no entenc en que pensava el rector quan va demanara interior, als mossos, que desallotgessin als tancats. Si s’ha aguantat aquesta situació des del Novembre sense problemes importants, no es podia esperar a acabar el curs?. Si ja hi som, pràctiament. Veient com ha anat tot plegat, una de dues, o va calcular molt malament la jugada, també pot ser, o directament volia arribar a l’enfrontament amb els estudiants per evitar haver de negociar o pactar res. En els dos casos, un desastre.
El carrer Major rai!
12.05.2016 | 9.48
Setembre del 39
05.09.2009 | 1.03

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. Un grup d’estudiants ha aconseguit emprenyar els mossos d’esquadra en el compliment de l’ordre establert de desatllotjar el claustre i no permetre manifetacions no autoritzades alhora que el mossos han tingut oportunitat de deixar-se emprenyar per a pràcticar i desfogant-se amb guster amb el manifestants i tot quisqui.

  Tot una festa, lluïta i catalogació com les d’abans. Si senyor una gran classe magistral per remomerar temps passats.

 2. Parleu sense realment cap fonament? Sabeu potser que des del 20 de novembre la UB Central estava ocupada de forma pacifica i que en 4 MESOS no havia succeit res? Qui ha decidit treure els Mossos a pasturar als grisos carrers de Barcelona? Doncs l’amic rector Didac Ramírez, ha enganyat tothom amb promeses de dialegs, referendums i Taules Nacional.

  Aquest són els unic culpables, rectors que en menys d’un any han permès l’entrada de mossos en les facultats, per cometre un exercici belic sobre estudiants.

  Si tant es parla de minoria violent, perque els Mossos SI SÓN UNA MINORIA!

 3. ara et dediques a insultar als companys que estan plantant cara a la privatitzaciód e l’enseyament, pero tu tio de que vas? i qui et penses que ets d’anar amb aquest menyspreu cap a gent que val mil vegades més que tu, desgraciat, que no fas res més que omplir de merda el treball dels altres

  encara no t’han fotut fora de la permanent de la CUP d’una patada al cul?

  No pot ser que siguis tant imbècil,  amb tantes ganes de protagonisme…

  fot el camp a ERC tu mateix ja home

 4. Personalment, penso que l’aplicació de l’EEES suposa un pas enrere a la Universitat Pública, i aquest fet és degut a la LOU i la retallada constant de finançament a les facultats i departaments. Jo no crec que s’hagi magnificat res. Actualment a la universitat no existeix diàleg entre estudiants i equips de govern, rectorats, etc, com tampoc existeix diàleg entre rectorats i departaments i facultats crítics amb el procés. Per tant l’única via possible per aturar aquest procés (que és l’objectiu del moviment estudiantil) és la mobilització i com que el temps passa i bolonya no s’atura les protestes pujen cada vegada més de to. I pel camí només ens hem trobat la resposta de la repressió: expedients, expulsats, mossos i cops de porra.
  Per últim, crec que si volem aturar això cal sumar-nos i no restar, per tant ha de desaparèixer aquesta dicotomia entre estudiants que es mobilitzen i els altres, com dius tu, que es mostren indiferents tot i compartir part de les reivindicacions.

 5. Bé Adam, per començar trobo que generalitzes massa en moltes de les coses que dius, t’ho dic perquè em recorda algun article que he llegit en diaris que gaire simpatia cap al moviment estudiantil no es que tinguin.

  Parles de que la gent fa vagues(com tu li dius campanes), i de la poca formació que tenim els “anti-bolonya” doncs no vas molt errat, realment hi ha desinformació entre l’estudiantat sobretot entre l’estudiantat desmobilitzat, però caus amb l’error periodístic de no analitzar perquè no hi ha (in)formació; és que s’han preocupat les institucions universitàries d’explicar que és l’EEES? la universitat autònoma ha hagut d’esperar a que hi hagués un mes d’ocupacions amb aturades de classes per fer una web explicativa sobre que significarà per ells el pla Bolonya.

   

  Ara per ara però, denoto que la gent implicada i semi-implicada en el moviment estudiantil(no m’atreveixo a posar dades, depèn de les carreres i facultats) està prou formada per poder argumentar amb coherència quins són els aspectes negatius d’aquesta reforma. Quan un moviment popular com aquest creix és lògic que hi trobem desequilibris, vam haver de recórrer a les tancades per combatre això que tu critiques, la desinformació dels companys i companyes, perquè com molt bé saps quan remes a contracorrent les coses no són fàcils i els mitjans que has d’utilitzar no els marques tan tu si no les circumstàncies amb que ens trobem. I en aquest cas els mitjans utilitzats són els únics que estem trobant efectius per aturar el procés, perquè s’ha provat tot, i perquè les lluites són per guanyar-les i no per fer el passerell. Ah i només com apunt dir-te que des de les tancades a les facultats el moviment ha fet un pas qualitatitiu i quantitatiu molt important, vull dir que els altres cada cop són menys.

   

  I sí, les reclamacions dels i les estudiants van molt més enllà que l”anti-bolonya” que també i com a punt més important, però Adam és lògic que en la gent que comença a estar formada vegi Bolonya com tan sols un pas més dels atacs neoliberals contra els serveis públics, i que per tant la seva consciència sigui més global i no tan focalitzada en Bolonya, que també repeteixo i en gran mesura. De fet això ho trobo molt positiu per nosaltres,que com esquerra independentista volem crear un moviment popular capaç de crear un contrapoder al carrer i a les institucions, ja que és la visió global de les problemàtiques(i no aïllades com si un cop solucionades s’acabés tot) les que ens faran sumar gent i ens estan fent sumar gent gràcies al suport que els estem donant des de tots els fronts(institucional i al carrer). Si tenim una bona visió tàctico-estratègica veure que del moviment estudiantil en traurem grans coses.

   

  Per acabar només dir-te que comentaris com aquests no ajuden gens als nois i noies joves que des dels instituts de Manresa intenten informar als companys, debatre i organitzar-se per remoure consciències, doncs si fins i tot tu els dius que fan vagues sense motius ferms qui els queda? Siguem realistes, sabem que mobilitzar és complicat, acceptem-ho i treballem per canviar-ho però no en tirem pedres a la nostra pròpia teulada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.