Adam Majó

Xuts a pals

23 de desembre de 2008
2 comentaris

Edificis malaguanyats

El nou edifici dels jutjats de Manresa està gairebé enllestit. La seva entrada en funcionament no suposarà, com algú ha dit, una major afluència de gent al barri antic, per la senzilla raó que ja ara l’administració de justícia està situada en aquest sector de la ciutat, en dos edificis de lloguer, al Carrer Talamanca i a la Plana de l’Om, i a l’històric edifici de la baixada de la Seu. Més aviat tindrà l’efecte contrari, ja que els nous jutjats tindràn un accés còmode i ràpid pel Passeig del riu i no serà imprescindible creuar els carrers de la Manresa vella per arribar-hi. La inaguració d’aquestes noves dependències tindrà, però, una altra trista conseqüencia: l’edifici dels jutjats vells, integrant del patrimoni arquitectònic de la ciutat, restarà, després de gairebé 400 anys, fora de servei.

Que un immoble d’aquestes característiques quedi desocupat és una llàstima, que això passi al bell mig del nucli antic és  preocupant, però que ho faci envoltat de molts altres edificis en la mateixa situació, posa en evidència que tenim un problema. A quins edificis em refereixo? A l’antiga seu de la Creu Roja, al carrer Galceran Andreu, paret per paret dels jutjats; a tota l’illa de cases entre el carrer Vallfonollosa i Na bastardes, propietat de l’ajuntament i pendent d’una ampliació de les dependències municipàls que no té  projecte ni terminis; a la residència de les monges del carrer Amigant-Sant Miquel, a l’antiga seu de la Cambra de Comerç, a la plaça Pedregar, a l’Auditori Sant Francesc, propietat de l’Orfeó manresà i cedit a l’Ajuntament que després de 20 anys encara no li ha trobat un destí adequat; o a la Sala ciutat, on el regidor de cultura va dir que hi aniria la sala polivalent i després es va fer enrera… A tots aquests malaguanyats edificis cal sumar-hi esglésies i capelles que només s’obren un cop l’any, com la de Montserrat o la de Sant Ignasi Malalt, cases buides i en mal estat, com les del carrer pedregar i espais tancats i barrats com l’hort-jardí de les germanes Caputxines o el carrer del Balç.
Malgrat els esforços fets per donar vida al nucli antic, el cert és que entitats importants com la Cambra de comerç o la Creu Roja n’han marxat, la programació teatral i del cine-club s’ha desplaçat al passeig i la demanda d’habitatges i locals és molt inferior a la d’altres zones de la ciutat.
Des de la regidoria d’Urbanisme ens diuen que eixamplar la ciutat més enllà dels límits actuals no és incompatible amb la rehabilitació i la potenciació del centre històric. I però això aposten per seguir creixent en direcció Est. Nosaltres creiem que s’equivoquen i que l’experiència dels darrers deu anys i els resultats obtinguts així ho demostren.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.