Adam Majó

Xuts a pals

7 de juliol de 2009
0 comentaris

Contenidors d’escombraries

Estem tots d’acord que, a l’hora de despendre’ns dels nostres residus domèstics, és bo que els separem segons la seva composició, a fi de factili·ltar-ne el reciclatge. Sens dubte. I també és cert, evidentment, que  si hem de tenir contenidors d’escombraries a sota casa, els preferim soterrats que en superfície. Dit això,  tampoc podem passar per alt algunes qüestions també claríssimes: Que els contenidors soterrats són molt cars d’instal·lar, s’espatllen sovint i permeten molt poca, cap, mobilitat; i que els altres, els contenidors amb rodetes o sense, de diferents colors i col·locats sobre la via pública, són lleigs, bruts i fan nosa a vianants i vehicles. És un mal menor? És el preu inevitable que hem de pagar si volem fer una gestió dels residus urbans el més endreçada i sostenible possible? Doncs em temo que no ben bé, que, de fet, hi ha altres models de recollida  de residus urbans francament millors.

D’entrada, el que caldria és una nova llei d’envasos que obligués als fabricants a prescindir de  l’embalatge innecessari  i que contemplés tot el circuït, l’anada i la tornada, de determinats recipients, de manera que fossin els mateixos establiments que venen els pots i les ampolles, els que els recollissin i abonessin per per tornar-los a les empreses d’origen, per ser re-utilitzats o, al menys, reciclats. Una mica com el que ja fem actualment amb les piles. D’aquesta manera, d’entrada, ja podríem eliminar dels carrers un dels contenidors més voluminós,  el de vidre.
Pel que fa a la resta de residus, amb un parell de contenidors passaríem  l’únic que caldria és tenir un petit esquema enganxat a la nevera que ens digués que l’orgànic es recull dia sí, dia no, tres cops per setmana, i els envasos, el paper i el rebuig, en cada un dels dies restants, i encara quedaria una jornada de descans que racionalitzaria l’horari laboral dels treballadors del sector. Així, ens estalviaríem molts diners, que podriem dedicar a millorar la neteja urbana, per exemple, i guanyaríem espai als carrers per a altres usos molt més agradables.
Que tot això és impossible? Segur que no, perquè es fa a moltes ciutats d’Alemanya i funciona prou bé. Que nosaltres no estem preparats i continuaríem baixant les deixalles com i quan ens donés la gana? Potser sí, segurament caldria un cert periode d’adaptació i, molt probablement, multes.
En tot cas, podria ser que aquest fos el model que s’acabés generalitzant d’aquí a no molts anys, per tant hauríem de començar a replantejar-nos si val la pena seguir reclamant i instal·lant contenidors soterrats que, repeteixo, són cars de col·locar i mantenir i podrien quedar obsolets molt abans del que ens pensem.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.