Adam Majó

Xuts a pals

16 de gener de 2014
2 comentaris

Botiga gratis

Tant si sou dels que heu fet cas a la campanya anomenada “Donem la volta al Nadal”,   impulsada per l’Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de Solidaritat , i aquest any heu limitat al màxim la incorporació de nous objectes a les vostres vides; com si sou dels que heu fet cas a l’Ajuntament de Manresa i a la Unió de Botiguers i us heu decidit a gastar-vos els diners al centre comercial de la ciutat, com si sou dels que us agraden les grans superfícies dels polígons i és allà on heu carregat el portaequipatges del cotxe amb paquets diversos per a vosaltres i per a la gent que us aprecieu, és més que provable que hagueu acabat les festes de nadal amb uns quants objectes més dels que tenieu abans i amb alguns problemes d’espai i d’organització a casa. També pot ser que noteu una frisança intensa per seguir comprant, ara a les rebaixes, i us calgui urgentment fer lloc a l’armari. Fins i tot podria donar-se el cas que entre els objectes i peces de roba o calçat que ja no utilitzeu i us fan nosa n’hi hagi més d’una en prou bon estat i us sàpiga greu llençar-la a les escombraries sense que ningú la pugui tornar a fer servir.

O tot el contrari, potser esteu travessant una mala època -o hi esteu instal·lats des de fa temps- i no tant sols no heu pogut comprar-vos res per a vosaltres o per a les persones amb qui us sentiu lligats sinó que us aneu curts de roba, sabates o objectes diversos que us permetin acabar de passar l’hivern de manera una mica més confortable. Sigui com sigui, tant si us en sobra com si us en falta, hi ha un lloc a Manresa on potser no us solucionaran les causes profundes del vostre petit o gran problema però sí que us podran donar un cop de mà. És la Botiga Gratis, un espai situat a l’Ateneu Popular La Séquia (antiga residència del les monges Josefines) entrant per Sany Miquel on els dissabtes al matí hi podem portar allò que ja no utilitzem (roba, sobretot, però també calçat, llibres i objectes diversos d’ús quotidià) i endur-nos allò que ens pot fer servei. No és un centre d’inercanvi estricte, podem portar i no recollir i recollir sense portar. Només hi ha una certa restricció en el nombre de peces a agafar per evitar-ne l’acumulació o el mal ús. Des que està oberta, ara farà cinc anys, centenars de persones han trobat allò que buscaven en aquest establiment que fins fa poc es trobava en un altre edifici recuperat, Les Bigues, al carrer Puigterrà de dalt. I tot plegat gràcies a l’esforç anònim d’un grup de gent diversa i canviant que només pretén donar un cop de mà a qui ho necessita, a la gent que no té res i a la gent que tenim massa, de forma horitzontal, sense paternalismes, sense esperar subvencions ni donatius, sense organitzar gales de beneficiència i sense fer-ho servir de trampolí de promoció personal

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. Espero que ningu, des de “fora”, faci un judici de valors i anomeni a aquesta iniciativa, de manera despectiva, de “caritat”.

  I també espero que des de aquesta iniciativa que ens informa, no surti un altre judici de valors i anomeni, de manera despectiva, a altres iniciatives d’ajut i assistència de “caritat”.

  Atenció que el mot “caritat” és dit de manera despectiva. Més o menys com si fos un prejuici mental.

  M’agradaria saber el perque rebre subvencions o donatius és “dolent” si es tracte d’organitzacions d’ajut social i/o assistencials; mentre que aquestes subvencions i donatius són “bons” si es tracten de partits polítics o sindicats. El mateix es podria dir de les “gales benefiques”. Podria argumentar això?

  Respecte a la “promoció personal”, no poden caure en dites promocions els artistes o “gent pública” quan es posicionen i fan acte de presència en algun acte polític o social? Personalment, ni ho trobo bé ni malament: que cadascu faci segons la seva conciència; d’entrada no ho trobo malament si es per recolzar l’acte o la organització en sí mateix, trobaria malament si es fes per l’unic fet de treure’n profit o promoció personal.

  Atentament, i endavant amb la Botiga Gratis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.