Adam Majó

Xuts a pals

1 de febrer de 2018
0 comentaris

Transformar l’ajuntament/transformar la ciutat (el cas de Berga)

Si sou dels que creieu que a Berga tot va bé, que no hi ha problemes greus i que l’Ajuntament s’ha de limitar a gestionar de manera honesta, transparent i eficient els serveis que d’ell depenen, aleshores aquest escrit no és per vosaltres. Si, en canvi, penseu que Berga necessita amb urgència una sotragada que li permeti  frenar l’hemorràgia de joves que no troben feina  a la comarca i si creieu que la ciutat, com a sistema urbà, necessita transformacions que solucionin els nyaps heretats de la història, aleshores, aquest article si que mira d’interpel·lar-vos.

Els darrers 2 anys i mig la CUP ha fet, a l’Ajuntament de Berga, el què calia: demostrar, no només que eren tan capaços de governar  com qualsevol altre, sinó que, a més,  ho podien fer de forma diferent i millor, quadrant els números, facilitant la participació i eliminant barreres entre governats i governats.  Amb totes les limitacions i mancances que vulgueu, el cert és que l’actual Ajuntament no és el mateix ara que el de fa tres anys. Una altra cosa, però, és si la ciutat i els seus veïns i veïnes hem notat prou el canvi. I la resposta, em fa l’efecte, és que no.  Els reptes que tenim plantejats com a comunitat instal·lada en aquest trosset de territori no tan sols no s’han solucionat (era impossible, amb tan poc temps) sinó que encara no hi veiem una sortida, un camí.

Berga necessita -penso- una aposta potent i àmpliament compartida per atreure activitat econòmica  (industria, equipaments públics, turisme, el què sigui) que permeti pagar sous decents als nostres fills i filles. I la ciutat, com qualsevol altre artefacte complex construït per l’ésser humà, necessita urgentment una actualització. La Rasa dels Molins, el mercat, la Ronda Queralt, la Plaça de la Creu i el capdamunt del Passeig de la Pau són anacronismes  que requereixen decisions valentes (a més de diners, naturalment).

Però els pactes amplis i les decisions valentes són difícils amb governs sense majoria al saló de Plens. Si a la legislatura que ve es vol començar a transformar la ciutat, caldrà un govern fort  i ben recolzat tant a dins com a fora de l’ajuntament. Aconseguir-ho, arribar a acords polítics, es pot fer abans o després de les eleccions.  Els partits prefereixen anar a les eleccions en llistes separades, cadascú amb els seus, i entendre’s un cop s’ha constituït el nou ajuntament. El sentit comú, però, ens diu que fer-ho al revés és molt més interessant. Si els partits que preveuen fer pacte de govern (posem que estic parlant d’ERC i CUP) es presenten en coalició, poden organitzar un equip humà cohesionat i compensat, s’estalvien les baralles i les agrors de campanya, tenen temps per consensuar un programa electoral potent  i són més capaços d’atreure persones independents.

Als supporters més devots de cada un dels partits  potser incomodarà aquesta proposta, però estic convençut que a la majoria de veïns i veïnes agradaria l’esforç de fer pinya en benefici del col·lectiu.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.