Reflexions en el tercer aniversari de l’entrada en vigor de l’Estatut de 2006

El passat diumenge, 9 d’agost, va fer 3 anys que l’Estatut va entrar en vigor. Diferents mitjans s’han fet ressò d’aquest aniversari: Vilaweb, Avui, La Vanguardia, El temps, El punt, Directe, El periodico, Racó català.


D’altra banda, Pasqual Maragall, en un article
publicat a l’Avui el 9 d’agost, insta als catalans a manifestar-se de manera massiva i conjunta per defensar l’Estatut si el Tribunal Constitucional el retalla. Els expresidents del Parlament han manifestat que s’unirien a la manifestació, tot i que no creuen que sigui la solució, mentre que Jordi Pujol es posiciona, en un article publicat a l’Avui.

Des d’Acte de Sobirania creiem que cal mobilitzar-se quan surti la sentència del Tribunal Constitucional, però no per defensar l’Estatut, ja que nosaltres el vàrem enterrar el dia 11 de juny, sinó precisament per denunciar la impostura que ha representat aquesta reforma estatutària, reforma que tenia com a objectiu inicial el blindatge i l’augment de competències i l’establiment d’un sistema de finançament adequat a les necessitats de Catalunya.

Sis anys després del seu inici ha quedat clar que des de l’Estat qualsevol qüestió relacionada amb l’autogovern de Catalunya provoca rebuig i que com a estratègia per a evitar cap traspàs real de poder, s’eternitzen totes les negociacions. Cal acabar amb l’engany que la via estatutària és el camí per millorar l’autogovern.

La sentència del TC marcarà el final de la reforma de l’Estatut, però també marcarà el final d’un model, l’autonòmic, que ha demostrat la seva impossibilitat de resoldre l’encaix de Catalunya a Espanya. Amb la sentència quedarà clar que no hi ha solucions intermèdies, o bé s’opta per una secessió o bé per una Espanya uniforme. Ha arribat l’hora que la nostra classe política expliciti on vol anar, i volem saber què ens proposen per tal de poder iniciar una nova via que ens dugui a la plena sobirania. Nosaltres ho tenim clar: volem que sigui el Parlament, el nostre organisme sobirà, qui faci un Acte de Sobirania i declari la voluntat i la necessitat d’assolir la independència de Catalunya. Per això
— i no per altres motius — serem al carrer el dia que surti la sentència del Tribunal Constitucional, sigui quin sigui aquest dia.

Mentrestant a d’altres llocs d’Europa hi ha països que estan treballant per assolir la independència ben aviat. Per un cantó Groenlàndia
, i per l’altra Escòcia, que té previst fer un referèndum l’any vinent, tot i les reticències de Londres. N’anirem fent un seguiment, tant per la manera com hi arribin ells com per saber les reaccions dels diferents països d’Europa i de la Unió Europea.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *