13 de maig de 2013
Sense categoria
0 comentaris

El silenci de la nova directora general

El 30 d’abril, per tal de donar un senyal de renovació a RTVV amb la nova directora general Rosa Vidal, convidaven a Enric Morera, Síndic de Compromís a les Corts, a una entrevista en Canal 9 de mitja hora. El resultat fou una andanada d’atacs repetint les obsessions del PP que són, bàsicament, dues: qui serà el candidat de Compromís a la Generalitat i si faran tripartit. L’entrevista és tot un exemple de la mala pràctica a què es pot arribar fent periodisme al servei del poder.
Uns dies després li vaig enviar un escrit a la nova directora general i presidenta del Consell d’Administració perquè se n’assabentés i actués en conseqüència. Res d’això ha passat i, a més, no s’ha destorbat ni a contestar-me. Per això he decidit fer-lo públic.
Jutgeu vosaltres mateixos.

 

A l’atenció de la Directora General i Presidenta del Consell d’Administració de RTVV SA, senyora Na Rosa Vidal.

Benvolguda Rosa,

El motiu d’aquest escrit és fer-te arribar la meua queixa pel programa Bon dia, La tertúlia,  que el passat dia 30 d’abril va tenir com a invitat a Enric Morera, Síndic de Compromís, i aprofitar també per plantejar-te la necessitat d’un canvi en el tractament de la informació i l’orientació del programa que actualment trobe marcadament partidista.

Crec que el primer que hauries de fer és mirar el programa –

http://www.rtvv.es/va/latertulia/BD-Enric-Morera-Sindic-Compromis_3_910138997.html

T’he inclòs l’enllaç perquè pugues anar més ràpid i no l’hages de buscar al web.

Se suposa que si es convoca un dirigent polític a una entrevista de 30 minuts, en les circumstàncies actuals, allò que interessa la ciutadania i per tant han de preguntar els periodistes té a veure amb la situació present de crisi, fallida econòmica, deute, problemes socials, i que només una part s’ha de dedicar a les qüestions partidistes. Així semblava que començava el programa, però després dels primers 10 minuts en què Morera tracta de parlar de la greu situació que travessa la societat valenciana, dels buits i silencis a RTVV, de l’accident del Metro silenciat, de l’ERO a RTVV com a exemple de mala gestió. Llavorscomença una mena d’atac sistemàtic per part dels periodistes als quals no sembla interessar ni l’economia, ni la societat, sinó criticar “l’espectacle de Joan Baldovi al Congrés dels Diputats”, i no la greu situació de les hipoteques i els desnonaments. És el cas de la subdirectora de Las Provincias María José Grimaldo. Segueix el programa amb una suposada rivalitat interna entre Enric Morera i Mònica Oltra sobre la qual insisteixen Iñaki Zaragüeta, cap de la La Razón a València, i el propi Xavier Carrau, el conductor del programa que dirigeix i coordina l’atac. Una situació interna que ja han desmentit un grapat de vegades els interessats i que sembla que només existeix en els desitjos del Partit Popular i així ho orquestra la dreta mediàtica. Eduard Ureña, d’Onda Cero, només intervé una vegada per a reblar el clau sobre el tripartit que tant preocupa els contertulians, els quals ja porten més d’un quart d’hora desaprofitant la tertúlia amb un dirigent de l’oposició per a insistir-hi en les obsessions del Partit Popular. Per cert, Morera feia més d’un any que no era invitat a RTVV.

No cal que faça una anàlisi detallada del programa per escrit -sí que l’he fet mentre l’he visionat- per afirmar que aquesta és una mostra de mala pràctica periodística que no hauria de tenir cabuda en un mitjà públic. I públic vol dir que el paguem tots i ha de funcionar al servei de tots i no dels interessos polítics del govern de torn. Resulta vergonyós que un presentador i tres periodistes actuen de part seguint l’agenda política i les consignes del Partit Popular, com si foren militants o holligans del govern.  I a més, amb una agressivitat, especialment la subdirectora de Las Provincias, que recorda altres èpoques i altres personatges d’aquest diari.

Recordaràs que vaig insistir en la primera reunió del CA en la conveniència que els consellers seguiren en la mesura del possible la programació de RTVV, vaig plantejar que, a més dels necessaris canvis d’organització interna i de gestió econòmica, allà on primer podia notar el públic que alguna cosa havia canviat era mirant la pantalla, i que això només demanava professionalitat i fugir de la grollera i burda manipulació de la informació que havíem patit fins ara. Reclamava que era el moment de demostrar que encetàvem una nova època.

Crec que el primer que cal és demostrar que és possible la pluralitat al si de RTVV, que es poden organitzar debats d’actualitat i sobre la situació econòmica, política, cultural, des d’una perspectiva oberta en què càpien totes les veus realment existents i rellevants en la societat valenciana. Que es pot informar sense ser la veu de l’amo, la veu del govern. Ha arribat el moment de demostrar que es pot fer bon periodisme al servei de la ciutadania, dels problemes que pateix la gent, d’allò que es considera rellevant en l’agenda mediàtica per la majoria de mitjans i que RTVV ha de tractar sense embuts, ni cuirasses, ni silencis. La millor fórmula per recuperar la confiança de l’audiència és la professionalitat i l’autonomia respecte dels interessos partidistes de qualsevol partit.

Espere que prengues les mesures oportunes per a fer de RTVV un mitjà de retrobament de totes i tots els valencians al servei de les llibertats públiques, la democràcia, el dret a la informació i la llibertat d’expressió.

Agrairia que feres arribar aquest escrit també a la subdirectora de mitjans i a la cap d’informatius perquè ho prenguen en consideració. Així mateix, espere rebre de part teua alguna resposta en els propers dies.

 Ben cordialment

Rafael Xambó

Conseller d’Administració de RTVV SA

P.S. Adjunte una fotografia que és un bon exemple de mala pràctica periodística amb una intenció clarament manipulativa de manera grollera. Fixeu-vos en el fons.

RÀDIO 9 DESPRÉS DE L?ERO A RTVV
17.01.2013 | 1.48
A Sense categoria
Motius per rebutjar l?ERO a RTVV
21.03.2014 | 11.14
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.