El pèndol de petites oscil·lacions

El bloc de Maria Victòria Secall

18 de desembre de 2011
10 comentaris

La bellesa de la llum: el sol llevant al solstici d’hivern

El dia acotxat encara, ran de carrer. Les gavines rapinyant les restes de la nit de bauxa o solitud. A la riera els coloms arrecerats als marges. Camí del Baluard cames matineres, vestides amb jeans i sabates còmodes, i caps amb capells i bufandes. El matí era fred poc abans de les vuit. En arribar, pujar les escales de l’esplanada, diligents. El dia s’estava llevant i el sol es disposava a fer allò que sembla un miracle.

La bellesa de cada pic convoca més espectadors a la cita de la Societat Balear de Matemàtiques SBM, de la mà d’en Dani i en Josep Lluís, matemàtics descobridors i divulgadors del lloc idònii per contemplar l’efecte.

Molta de gent, potser unes  tres-centes persones, molts ulls badats i càmeres, cercant l’angle perfecta, respectant el silenci i amarant-nos del naixement de la llum, tan proper al Nadal.

Lentament, com pertoca a les coses contemplatives, ha anat apareixent l’espectacle de llum i de colors, el calidoscopi que torna el cor de la pedra falaguer, transparent, lluminós i roent.

Els núvols han escampat, el cel ha tornat ben blau i diàfan. El sol llevant s’ha escolat per la rosassa gegant i ha sortit per la de ponent amb senzillesa i força, naturalment i alhora espectacularment.

El solstici d’hivern arribarà puntual ben prest, però avui l’hem assaborit plenament, penetrant les rosasses, en una de les manifestacions més nítides dels darrers anys.

El sol ha acabat enlairant-se i l’esplanada del Baluard de sant Pere ha esdevingut un mirador amable i privilegiat per gaudir de la Seu, de la mar i del castell de Bellver. La veritat és que la ciutat és preciosa aquesta hora en un dia clar i de fred suportable.

Després havíem estat convocats a l’espai de l’Aljub a una xerrada del matemàtic i professor Anton Aubanell , de la Universitat de Barcelona, que ens ha mantingut amatents i interessats tota l’estona. Una hora llarga parlant del calendari, els seus orígens i les diferents modalitats; anècdotes molt ben il·lustrades i relligades, un guster de sentir. Com ell deia, tot plegat sumes, restes, multiplicacions i divisions, amarades de cultura antiga i clàssica, amb un pessic de literatura i una dosi d’història molt ben documentada.

En sortir hem fet cap a can Joan de S’Aigo, ja sabeu, ensaïmada i xocolata calenta, un plaer per als matins d’hivern….I hem anat a veure el miracle vivent de na Q. i en T. i a dinar plegats. Som tots de llum.

Fotos: MVS

  1. Un any més heu gaudit de l’espectacle de llum donat pel Sol naixent. Un encert i bona pensada de l’arquitecte de la Catedral i un miracle per als seus fidels.

    Records a la família, especialment per a en T.

    Enric

  2. A veure si l’any vinent estic manco embolicat i puc contemplar aquesta meravella d’entrada o naixement de la llum.
    Una besada.
    PS: estic al cas del tema Xesca, car, na Roser m’envià correu.
  3. Bellíssim … i quina enveja no ser-hi ! Mmmmmm, xocolata i ensaïmada, i després ser amb na Q. i en T. i dinar plegats. I de postre …. el Barça !
    Gràcies per compartir i mostrar-nos les fotografíes !
    Bona nit ! 
  4. Benvolguts amics de VilaWeb. Enhorabona per l’article. Anam fent caliu. Per totes aquelles persones que encara no han vist l’efecte, pensau que durant tot el que resta de mes encara es pot veure molt bé. El dia exacte és el 22 de desembre (enguany), que és el Solstici d’Hivern, però sempre feim la trobada un dissabte o diumenge proper. Salut,

    Josep Lluís Pol i Llompart

  5. En una ocasió vaig fruir de la projecció dels rosetons. En una altra vaig gaudir d’un taller de l’SBM, a la mateixa seu, sobre contraforts, arcs … Quina llàstima no haver-me assabentat d’aquesta trobada i gaudir doblement.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!