Vilabep de viatge

La redacció de Vilaweb Badalona de gira mundial

16 d'abril de 2005
Sense categoria
3 comentaris

Anàlisi previa

Els prop de 2 milions de votants bascos expressaran aquest diumenge a les urnes si donen suport o no a l’actual tripartit encapçalat pel PNB i EuskoAlkartasuna (33 escons) que configura majoria amb Ezker-Batua (3 escons) o bé donen un tomb a l’escenari electoral donant possibilitat a noves aliances.

En aquests comicis el lehendakari Ibarretxe repeteix com a cap de llista pel PNB i en avançar simbòlicament les eleccions converteix la consulta en un “referèndum” a la seva proposta estatutària: el Pla Ibarretxe, que planteja convertir Euskadi en un estat lliure associat a Espanya (el punt més polèmic). Uns bons resultats ajudarien Ibarretxe a reempendre el diàleg de l’Estatut amb Zapatero, que l’ha rebutjat des de la seva aprovació el desembre passat amb el suport dels 3 diputats de Sozialista Abertzaleak. En els últims comicis el PP va aconseguir 19 escons i d’aquesta manera es situava com a segona força política a Euskadi. Caldrà veure si els populars amb la candidata María San Gil es consoliden com a segona força o perden en favor del PSE a qui se li augura un augment del vot. Actualment, els socialistes bascos tenien 13 diputats. La proposta estatutària de Patxi López rebutja la presentada per Ibarretxe i aposta per la via catalana on totes les forces basques consensuin el text del nou estatut. Des del PP però s’ha denunciat els últims dies que entre socialistes i Batasuna podria haver-hi un pacte postelectoral. Aquests quatre partits fins ara exposats són els que repeteixen respecte el 2001 però hi ha dues forces polítiques noves. D’una banda, Aralar, corrent que va decidir no integrar-se en la refundació de Batasuna. De l’altra, EHAK, el partit comunista de les terres basques que ha irromput en la campanya electoral després que Batasuna demanés el vot per aquest partit, fins ara desconegut. El 2001 Eukal Herritarrok, els antecessors de Batasuna liderats per Arnaldo Otegi, va aconseguir 7 escons. Els resultats doncs del Partit Comunista de les Terres Basques amb qui no comptaven les últimes enquestes a l’hora de fer les travesses poden determinar l’escenari d’aliances postelectorals.

  1. Força més dies abans (26 de març) que "la denúncia del PPE" que esmenteu –però en un sentit del tot distint–  ja vaig fer un post en el qual afirmo que l’estranya permissivitat del Govern espanyol amb el PCTB-EHAK té com a objectiu fotre Ibarretxe i els bascs. La incògnita que em plantejava sobre quin seria el vehicle de la maniobra la vaig desvetllar també dos dies després en aquest altre post.

  2. Eis vilawebs, felicitats per aquesta iniciativa. M’heu deixat bocabadat. Em te molt intrigat com li anira al PNB despres de la proposta del Pla Ibarretxe i les eleccions anticipades. Tambe sera interessant veure que passa amb el Partit Comunsita de les Terres Basques i com afecta l’anunci de la il.legalitzada Batasuna demanant el vot per aquesta formacio. I despres tambe vull veure com els va a la Maria (incendiaria) San Gil i al Patxi (txapela made in Spain) Lopez. Ànims! Jo penso seguir tot el transcurs de la jornada electoral.

    marc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!