LA FIDELÍSSIMA VILA DE PERPINYÀ NO FOU BARONIA

M’ha interessat molt tota aquesta polèmica amb el títol de baronessa de Perpinyà que el rei Borbó ha donat a la quasi centenària Roser Rahola d’Espona, vídua de l’historiador Jaume Vicens i Vives…

Primer he caigut en el parany -com molta altra gent- de preguntar-me què coi era això de la Baronia de Perpinyà i com és que el rei de Les Espanyes tenia (o consevava) la potestat d’atorgar aquest títol nobiliari. Tot això, esclar, després de llegir la notícia que un tal senyor De Nuix es queixava que aquest títol era seu i dels seus descendents. Bé, són d’aquelles polèmiques, mig medievals mig de la revista Lecturas, que sempre entretenen. Però després he sabut -m’he informat una mica- que el títol dels barons de Perpinyà no fa referència a la Fidelíssima Vila, cor del comtat de Rosselló, capital de l’antic Regne de Mallorca, etcètera. No. Que el títol fa referència al cognom d’una família que nomia Perpinyà (com si jo fos “agraciat” amb el títol de Baró d’Erra, vaja). No cal dir que m’he quedat molt més tranquil. No és per res, però penso que a hores d’ara és molt millor que els borbons no s’emboliquin amb Perpinyà, per fidelíssima que fos o encara sigui. I tot això del títol, doncs demanar a la casa reial que repassi les seves pròpies llistes i als De Nuix i a la Roser Rahola d’Espona (de nissaga ampordanesa i vigatana) que mirin d’arranjar les coses en família… es veu que entre ells són cosins de lluny. I visca Perpinyà, melic del món.

4 pensaments a “LA FIDELÍSSIMA VILA DE PERPINYÀ NO FOU BARONIA

  1. Parlant de títols que porten noms de persones, no fa gaire Sa Majestat va nomenar marquès al seleccionador Vicente del Bosque. I com molt bé saps, tinc un amic que està fent recerca de la bona sobre el baró de la Blava (que no de Sant Martí), de qui fins se’n va fer literatura…..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *