LA MARE DE DÉU VINDRÀ (amb la vegueria de l’Ebre)

La Mare de Déu vindrà i mos portarà cosetes; a la butxaqueta torrons i a les mans avellanetes. La Mare de Déu, la de la Fontcalda, tenia un ruquet per anar a buscar aigua…diu la bellíssima lletra -embolcallada amb la malenconiosa melodia, reinterpretada per Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries- d’una nadala (però també eficaç cançó de bressol: com veiem molts vespres a casa nostra) orginària del Matarranya. Aquest exòtic, bell, llunyà, proper, dolç i amargant món que vertebra l’Ebre…

Aquestes terres (de l’Ebre i afluents) ara nevades, a vegades seques, sempre oblidades, mirades de dalt a baix pels de més amunt i els de més avall, de qui són? D’elles mateixes. Aragó, Catalunya, Terol, Tarragona…Ebre! La Mare de Déu, la de Montoliu, tenia l’ermita a la voreta del riu. La Mare de Déu, la verge del Carme, guiava les barques al caure la tarde…són terres de carreteres estretes, grans cingles, vells casalots, llengua fresca, cels nets, pobles rònecs. La gran llengua d’aigua hi llisca. I no em vull ficar en patètiques disputes territorials, que si Vic o Manresa (per què no Vic i Manresa?), que si LLeida o Pirineu, que si Reus o Tarragona. Però tothom es retrata una mica -per cert, que conservadors i rancis es presenten alguns alcaldes del PSC, atiant les baixes passions dels seus conciutadans!- i els imperials tarracos diuen -que fort!- que no es pot parlar de nom ni de capital; algú em pot dir, doncs, de què es pot parlar?Sempre fa mandra canviar les coses, oi? Per això, per això no es poden tocar els toros i no es poden tocar les províncies i no es pot tocar res. I dic toros, conscient que a l’Ebre hi ha gran tradició de correbous (correbous, ep, sense sang!) I al meu poble, hi havia tradició de caçar conills amb fures, de matar gossos a pedrades, de caçar teixons a cops de pal (i si el teixó era de la mena porquí, i no pas caní, se’n feia un bon arròs), de fer gran festa i xerinola al voltant de l’agonia i mort d’un porc criat a casa, amb la família. I tot això ara ha canviat. Puc dir, amb el cap ben alt, que el meu poble ha evolucionat. Però hi ha una gent -una vella i rància progressia (de tots els partits)- que ara no vol que res es mogui. Només els noms. O ni els noms. Que vingui la Mare de Déu, la de Mig Camí, que buscava estrelletes a la sombreta d’un pi. Que vingui i ens digui què hem de fer. I pensar.

8 pensaments a “LA MARE DE DÉU VINDRÀ (amb la vegueria de l’Ebre)

  1. M’ha arribat a l’ànima. I, en especial, quan dius “terres de llengua fresca”. Som la reserva del català. Amb totes les lletres. Més del 90% de la població l’entén…. no passa en lloc més. Aquest estiu vaig tenir el plaer d’impartir-hi un curs de català, un curs que s’havia fet en altres contrades… tenia la sensació de posar la “tirita” abans que s’haguessin fet mal!!! Tots els errors que els plantejava, errors comuns en altres contrades, ni els havien passat pel cap! Ells i elles escrivien un català fresc! Net! Viu!

  2. Benvolgut Ramon, m’ha agradat molt el teu article d’avui al Cultura de l’Avui sobre el Mississipí literari. Darrerament he llegit Faulkner, concretament “Mentre agonitzo”, i m’ha agradat la coincidència i el perfil que fas del “southern gothic” amb quatre pinzellades. Aprofito per donar-te l’enhorabona per “Desfent el nus del mocador”, novel·la de la qual he tingut el plaer de parlar a la revista “Caràcters” i al meu blog, llunÀtic.

  3. M’ha emocionat el teu apunt. De quin poble ets originari? com a ebrenc em preocupa tot el que envolta el tema vegueria, el qual estic segur que el PSOE es carregarà.

    salut des de vora l’Iber, el vell Ebre, pare d’un territori.

  4. The New Rolex Watches model was presented during the Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) 2010- Cartier Must de Cartier Unisex. The renowned watchmaker Cartier is proud of its new Cartier Les Must collection, which includes small and large models (for men and women) elegant as usual. These Replica Watches can be found in the Cartier brand’s boutiques all over the world. Cartier Les Must collection includes jewelry, leather goods, accessories and… timepieces.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *