ENTRE DESITJOS I DESIDERÀTUMS

Bloc de Tomàs-Maria Porta i Calsina

19 de setembre de 2017
0 comentaris

COM ES POSSIBLE QUE ELS PIJO-PROGRES ESPANYOLS S’AMPARIN EN LA MANCA DE GARANTIES PER TAL QUE ELS CATALANS NO ENS POGUEM AUTODETERMINAR?

L’imperi colonial espanyol era molt gran, molt gran. Tan gran que no s’hi ponia mai el sol. Quan era de dia a Flandes, era de nit a Mèxic; quan era de nit a Catalunya, era de dia a l’Argentina; quan era de dia al Sahara era de nit a les Filipines. Però això ja fa temps que no passa, ja fa molt temps que a l’imperi espanyol s’hi pon el sol. I si això és així és perquè tots aquells països que se’n van anar independitzant, cap no hi ha volgut tornar de cap manera. Ni tant sols no ha volgut tenir una institució semblant a la Commomwealth. Alguna cosa deu tenir Espanya que, una vegada te n’has allibertat, no en vols tornar a saber res més.

Això passa fins i tot amb el Perú de Mario Vargas Llosa que, malgrat l’espanyolisme radical del peruà no se li ha acudit, que jo sàpiga, animar als seus compatriotes a que tornin a formar part d’Espanya. Per què serà ?

Però en canvi Vargas Llosa i tota una sèrie d’intel.lectuals que en el seu moment foren pijos – progres creuen que Catalunya ha de ser espanyola. I no només opinen que Catalunya ha de ser espanyola, sinó que opinen que ho ha de ser tant sí com no. És a dir, que els catalans no tenim el dret a autodeterminar-nos. Es veu que el Perú si que el tenia però és veu que Catalunya no. Es veu que defensen que Palestina el te, però es veu que Catalunya, no. Es veu que defensen que el Kurdistan el té, però es veu que Catalunya no. La veritat és que a mi aquestes idees dels pijo-progres m’emprenyen força. Perquè jo no crec que un català sigui més que un peruà, un palestí o un kurd. Ells, en canvi, creuen que som menys, ja que hem de tenir menys drets. Serà que ens consideren sub-humans. I – com que alguns d’ells són catalans – serà que es consideren sub-humans? És possible. Potser els catalans no som homo sapiens sapiens, sinó homo erectus i per això els homo sapiens sapiens espanyols ens han de governar tant ni ens agrada com si no.

En aquesta llista de pijo progres casposa, però, no ens diuen que no tinguem dret a autodeterminar-nos, que en realitat és el que ens volen dir. El que ens diuen – en un discurs calcat al que fa en Miquel Iceta aquests dies i molts socialistes – és que el referèndum no té garanties. Vaja, verge santíssima. L’estat espanyol a través dels neofranquistes del PP s’està passant pel forro les garanties constitucionals més elementals i vet aquí que a ells el que els preocupa és que el govern de la Generalitat convoqui un referèndum que, segons ells, no té garanties. Coi, doncs que facin una proposta en positiu i que ens diguin quines persones per a ells garantirien el referèndum. Si us espereu a escoltar alguna proposta seva en aquest sentit, morireu en l’espera. No volen que es faci el referèndum de cap manera. Mai no trobaran la manera de que es faci el referèndum. Jugaven a ser progres, però sempre van ser només pijos. Per això, en el fons, sempre els ha fet pànic que el poble decideixi. I no només el català, és clar.

Per què de qui estem parlant ? Estem parlant en molts casos de persones de famílies properes al franquisme (per això eren pijos) i que després van pactar amb el post-franquisme que és en allò en que es va convertir l’estat espanyol després de la mort del dictador. Cal recordar que aquí els crims franquistes encara no han estat jutats i el que encara és més important que l’oligarquia franquista continua sent a hores d’ara l’oligarquia la mateixa. Que els principals càrrecs tant a les administracions públiques, com a les empreses més importants continuen pertanyent a noms netament franquistes. I que per a això va servir la constitució espanyola que ells van fer i la transició que també van fer ells.

En aquest context el paper del PSOE quin ha sigut ? Preguntat d’una altra manera: quan el PSOE ha governat amb majoria relativa o amb majoria absoluta s’ha dedicat a complir el seu programa o no? El promama del PSOE era republicà i avui Espanya continua sent una monarquia. El programa del PSOE era federalista i avui Espanya continua sense ser una federació. El programa del PSOE parlava de nacionalitzar no sé quantes coses i tothom sap que van ser els principals privatitzadors de la història d’Espanya. El programa del PSOE parlava d’autodeterminació i tothom sap que avui el PSOE és un apèndix nauseabund del PP.

La principal estafa democràtica de la transició ençà és el PSOE, perquè els franquistes eren el que eren i són el que són. Que aquests ens vinguin a donar lliçons després d’haver-se venut en totes i cadascuna de les ocasions en que els hi ha estat possible, fa una catipent insuportable. I que els que han viscut sota la seva pútrida ala – GAL inclòs – ens vinguin a donar lliçons de democràcia als que simplement volem votar és simplement per engegar-los a la merda. No mereixen més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!