Miranda

Obra Cultural Balear de Formentera

13 de maig de 2013
0 comentaris

ELS MOTS OBLIDATS (16.03.2013): estropada, tiranyada, poltronyar

Un altre programa d’Els Mots Oblidats que us convidam a escoltar de nou accedint a l’enllaç. La secció Els Mots Oblidats de Ràdio Illa Formentera es fa amb la col·laboració de l’Obra Cultural Balear de Formentera. Forma part del magazine “L’illa del tresor”, conduït per Toni Roig i Paco Pérez.

ESTROPADA (pronunciat “estrupada”): estrebada; moviment violent, generalment per a acometre o per a lliurar-se d’una subjecció (Calasseit, Tortosa, Val., Men., Eiv.); cast. sacudida . Els exemples que hem escoltat d’aquesta paraula es refereixen a la manera d’obrir una porta que ha quedat bloquejada.

TIRANYADA. Seria semblant a una estropada, però en aquest cas hi ha el matís del fil o de la corda. Una tiranyada seria un esforç violent per moure algun objecte fermat a l’altre extrem d’una corda o fil. Els exemples que hem escoltat es refereixen a les tiranyades del peix al fil de pescar

POLTRONYAR (pronunciat “pultrunyar”): Fonyar, trepitjar. Paraula només documentada a les Pitiüses segons el DCVB, que no li assigna cap origen etimològic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!