Miranda

Obra Cultural Balear de Formentera

24 d'abril de 2013
0 comentaris

ELS MOTS OBLIDATS (09.03.2013): xebec, cornerol, brusquina

Un altre programa amb paraules nostres i a la vegada de tot el domini lingüístic dels Països Catalans. Us convidam a escoltar l’àudio del programa accedint a l’enllaç que, com sempre, us posam a l’abast. Si voleu més explicacions, llegiu l’article sencer. Gràcies.

BRUSQUINA: substantiu femení. Pluja fina. Paraula estrictament balear. Diminutiu de “brusca”, amb el mateix sentit. És el que fa fer tota la tarda del passat dimarts.

XEBEC: substantiu masculí. Ganes sobtades de dormir. Son. Enric Ribes documenta a Eivissa una forma femenina d’aquesta paraula, que podria estar relacionada amb la paraula “xibeca” (curt d’enteniment o nom d’un ocell nocturn, d’on prové, al seu torn, el nom d’una famosa cervesa fabricada a Catalunya)

CORNEROL: pronunciat “curnerol”: Cantó d’un sac. Segons el DCVB és sinònim de banya, però a les Pitiüses es refereix a les puntes d’un sac. D’un sac poc ple es diu que tot just té plens els cornerols. També es pot referir a les puntes d’una sàrria.

En aquest programa es va contactar telefònicament amb els responsables de l’organització del torneig mundial d’Scraable en català que es desenvolupa a Eivissa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!