ELS MOTS OBLIDATS (09.02.2013): Llopi, gorradura, xulla, sangtraït

Un nou programa de paraules formentereres que podeu tornar a escoltar clicant aquest enllaç. Llegiu l’article sencer i podreu disposar de les explicacions per escrit.

LLOPI: substantiu femení, variació de la paraula “llúpia”, a la qual s’obre la vocal passant de “u” a “o” tancada i suprimint la vocal neutra final igual que en “història” (a Formentera “histori”) i “paciència” (a Formentera “pacienci”). Una llopi o llúpia és una espècie de tumor benigne que forma un bonyet de greix sota la pell.

GORRADURA: Granellada que surt a la pell, principalment dels infants, en temps de molta calor o a causa del frec de la roba amb la pell. En cast. “sarpullido”.

XULLA (pronunciat “xuia”): cansalada. Teixit greixós compacte del porc situat entre la pell i la carn, que es conserva salat en peces que es diuen “quarters” (en aquesta accepció, el mot és estrictament balear). La paraula també fa referència a un tall profund en qualsevol part del cos humà, especialment a la mà o als dits, un tall que aixeca parcialment la carn i que sol ser bastant esfereïdor (en aquest sentit, la paraula “xulla” també s’usa a l’Empordà). A Formentera la paraula xulla té o ha tingut certa fortuna com a paraula que designa un paperet on els alumnes s’apunten amb lletreta molt petita les respostes abans d’un examen, per poder-hi copiar. En cast. “chuleta”. No estic segur de si ara encara s’usa (el nom? les xuies?).

SANGTRAÏT: Extravasació de la sang produïda per una constricció violenta de la carn. Un pessic, vaja, dels que deixen una gleva sota l’epidermis que acaba saltant a mesura que es renoven les capes externes de la pell. És possible que alguna de les persones entrevistades esmenti el cèlebre i entranyable grup musical de la Jonquera que es va fer famós als anys 90.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *