Miranda

Obra Cultural Balear de Formentera

9 de març de 2013
0 comentaris

ELS MOTS OBLIDATS (09.02.2013): Llopi, gorradura, xulla, sangtraït

Un nou programa de paraules formentereres que podeu tornar a escoltar clicant aquest enllaç. Llegiu l’article sencer i podreu disposar de les explicacions per escrit.

LLOPI: substantiu femení, variació de la paraula “llúpia”, a la qual s’obre la vocal passant de “u” a “o” tancada i suprimint la vocal neutra final igual que en “història” (a Formentera “histori”) i “paciència” (a Formentera “pacienci”). Una llopi o llúpia és una espècie de tumor benigne que forma un bonyet de greix sota la pell.

GORRADURA: Granellada que surt a la pell, principalment dels infants, en temps de molta calor o a causa del frec de la roba amb la pell. En cast. “sarpullido”.

XULLA (pronunciat “xuia”): cansalada. Teixit greixós compacte del porc situat entre la pell i la carn, que es conserva salat en peces que es diuen “quarters” (en aquesta accepció, el mot és estrictament balear). La paraula també fa referència a un tall profund en qualsevol part del cos humà, especialment a la mà o als dits, un tall que aixeca parcialment la carn i que sol ser bastant esfereïdor (en aquest sentit, la paraula “xulla” també s’usa a l’Empordà). A Formentera la paraula xulla té o ha tingut certa fortuna com a paraula que designa un paperet on els alumnes s’apunten amb lletreta molt petita les respostes abans d’un examen, per poder-hi copiar. En cast. “chuleta”. No estic segur de si ara encara s’usa (el nom? les xuies?).

SANGTRAÏT: Extravasació de la sang produïda per una constricció violenta de la carn. Un pessic, vaja, dels que deixen una gleva sota l’epidermis que acaba saltant a mesura que es renoven les capes externes de la pell. És possible que alguna de les persones entrevistades esmenti el cèlebre i entranyable grup musical de la Jonquera que es va fer famós als anys 90.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!