Miranda

Obra Cultural Balear de Formentera

7 de gener de 2013
0 comentaris

Entram en l’Any Villangómez – 2013

2013 ha estat declarat Any Villangómez, en reconeixement a la tasca de Marià Villangómez Llobet (1913-2002) (enllaç a la pàgina de l’autor a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, AELC). Villangómez fou Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 1989 i referent de la poesia a les illes Balears i a la resta dels Països Catalans. L’Obra Cultural Balear de Formentera ja va avançar aquesta celebració durant el 2012, amb un acte dedicat a la memòria del patriarca de les lletres pitiüses. Fou durant la Primavera de Cultura del 2012 i consistí en una lectura poètica al Jardí de ses eres de Sant Francesc Xavier.

Pel que fa al 2013, el proper dijous 10 de gener (dia del naixement de Villangómez) està previst que es presenti al Consell d’Eivissa el conjunt d’activitats relacionades amb l’Any Villangómez, en el qual participa el Consell de Formentera, a més dels ajuntaments de l’illa d’Eivissa i l’Institut d’Estudis Eivissencs, entitat promotora de l’homenatge.
Des de Formentera hi ha en marxa algunes de les propostes culturals, artístiques i divulgatives que integraran aquest programa. El grup de teatre formenterer s’Esglai reestrenarà el muntatge de l’obra de teatre de M. Villangómez Després de pondre’s la Lluna. El Servei d’Assessorament Lingüístic (SAL) del Consell de Formentera impulsa, a través de Ràdio Illa, una iniciativa consistent a recitar, cada dia, 365 dies a l’any, un poema de Villangómez a través de les ones. L’associació cultural Espai_Frumentària té previst presentar en març un maridatge de poemes del poemari El cop a la terra, música i tast de vins. Aquestes són només algunes de les iniciatives que es duran a terme al llarg de l’any que ara comença, que es completaran amb conferències sobre l’autor a càrrec d’especialistes de la UIB, presentació de llibres (reedició de les seves Obres Completes i d’una audioantologia) i altres actes. L’Institut d’Estudis Eivissencs editarà també enguany un número de la revista Eivissa dedicat al poeta eivissenc.
Marià Villangómez esdevingué, en els anys de la transició, un referent cultural tant a Eivissa com a Formentera en relació al redreçament cultural i la normalització lingüística. Com a persona compromesa, Villangómez sintonitzà amb els diferents moviments de recuperació cultural que sorgien a les nostres illes, entre ells l’Obra Cultural Balear de Formentera. En el seu llibre Alguns escrits sobre les Pitiüses (1981) dedica el capítol titulat “Formentera” a evocar les seves estades a l’illa els anys 1968, 1974 i 1978. En aquest darrer any participà en les festes de Santa Maria que organitzà l’Obra Cultural Balear de Formentera, on coincidí amb els escriptors i intel·lectuals Joan Colomines (a qui dedicàrem un apunt que podeu consultar) i Josep Maria Llompart, amb qui compartí estones envoltat de “formenters amb fortes preocupacions per les tradicions i el futur de l’illa, per la llengua i les diverses manifestacions culturals” (p.175)
L’Obra Cultural Balear de Formentera us anima a participar en aquest Any Villangómez. Un Any per al record i per refermar-nos en tot allò que també Marià Villangómez estimà i defensà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!