Mirades

arts,viatges,opinió i Conèixements

21 de gener de 2014
Sense categoria
0 comentaris

Els gossos com a Teràpia

El gos de teràpies a Takoda Terres de l’Ebre

 Només cal fer una ullada a internet , introduint en qualsevol cercador ” gos de teràpia ” , per adonar-nos de la gran quantitat d’informació que podem trobar sobre el tema . Ens apareixen moltíssims articles sobre els beneficis que la teràpia amb gossos produeix en les persones , sobre les moltes àrees en què poden actuar , sobre com ha de ser un bon gos de teràpia , etc .
 No és difícil trobar tot el que un gos ha o pot aportar en el seu treball com coterapeuta , ni tampoc informar-nos sobre les qualitats o característiques que ha de tenir per realitzar correctament la seva feina. El que en canvi, no és tan fàcil de trobar , és algun article en el qual se’ns parli de quines són les necessitats d’un gos que treballa en teràpies assistides . I no em refereixo a necessitats pel que fa a la socialització que ha de tenir , l’alimentació que se li ha de donar o el sa que ho hem de mantenir. Em refereixo a les seves necessitats emocionals , al que hem de proporcionar nosaltres com guies perquè el gos acabi gaudint amb l’activitat que realitza i es mantingui bé a nivell emocional i content de realitzar les sessions .
 El gos de teràpia aporta moltíssims beneficis als humans , però que li aportem els humans a canvi ?
 El treball en teràpies , no és senzill per a cap gos . De fet , en aquest tipus de sessions els humans tenim unes expectatives molt altes posades sobre el gos i el nostre nivell d’exigència és elevadíssim .
 Encara en certes condicions o situacions , que poden resultar estressants per al gos , li exigim que es comporti correctament, que no mostri cap senyal de por , que inhibeixi conductes, que controli el seu cos , que no jugui si no ho diem , que interactuï amb qui nosaltres volem , encara que a ell no li agradi, que obeeixi davant qualsevol situació , encara que hi hagi crits , sorolls forts o distraccions de molts tipus . Li exigim que entengui i comprengui paraules que no ha sentit abans o gestos que són estranys per a ell .
 Estic segura que si a qualsevol de nosaltres ens posessin en aquesta mateixa situació , ens costaria adaptar-nos, ens bloquearíamos en ocasions o no tindríem ganes de repetir una experiència similar . En canvi el gos ho fa i ho repeteix tantes vegades com li exposem a aquest tipus de situacions .
 Davant tot això, creiem que el mínim és poder estar informats de tot el que el nostre gos necessita per recompensar pel dur treball que realitza , saber quines són les seves necessitats emocionals i sobretot poder complir les expectatives que el nostre amic té sobre nosaltres, els seus amos .
 Per a nosaltres , el gos de teràpia , no és un instrument de treball . Per a nosaltres el gos de teràpies és un membre més de la nostra família, un amic fidel amb el qual a més de compartir el nostre dia a dia , compartim també sessions de treball amb persones que ho necessiten .
 Per a nosaltres el gos de teràpia , és el membre més important del nostre equip de treball i al qual anem a cuidar i respectar per sobre de tot . Cal que a l’hora de treballar , guia i gos formin un equip on la comunicació entre tots dos sigui el més important . Hem de saber llegir perfectament al nostre amic i tenir en compte com se sent en cada situació . Hem de comprendre que pot haver coses que en un moment determinat li incomodin i davant d’això , hem de saber reaccionar i ajudar-lo. Com guies, ha de ser la nostra obligació facilitar la feina al nostre gos ja que en cap cas , és ell el que decideix ficar-se en aquesta situació .
 La motivació per realitzar teràpies assistides sempre procedeix de l’humà , mai del gos . Som les persones les que ens sentim bé al veure que estem ajudant a la recuperació d’un altre ésser humà amb dificultats . Està molt bé tenir motivacions d’ajuda o altruistes , però no oblidem que també hem de pensar en si el fet d’ajudar als altres, està d’ alguna manera perjudicant al nostre gos .
 El nostre gos de teràpia , espera de nosaltres que els protegim davant de situacions que l’incomoden o li poden suposar algun dany , confia que estant al nostre costat i treballant com a equip , no li passarà res dolent .
 La motivació del nostre gos , som nosaltres . Treballa amb l’objectiu que estiguem contents d’ell i col · labora perquè nosaltres li demanem . El mínim és llavors , recompensar per la seva feina , protegir sempre per sobre de tot , facilitar-li la tasca en cada sessió i entendre’l quan no dóna el 100% , analitzant que pot estar passant o que és el que l’afecta, en lloc d’exigir- més i més .
 El nostre gos espera de nosaltres que tinguem un bon vincle amb ell, que sempre li tractem amb respecte i que igual que ell treballa per nosaltres , nosaltres ” treballem ” també per a ell . Espera de nosaltres una relació de col · laboració i ajuda mútua , una bona entesa entre tots dos i que realitzem també altres activitats junts en què ho passem bé . Espera que li eduquem i ensinistrem amb el màxim respecte i tenint en compte sempre el seu estat emocional . Espera que puguem entendre que , igual que nosaltres , pot tenir un mal dia , i no ser castigat per això. Espera que els deixem ser ” gos” en moltes situacions i que compartim amb ell moments de joc i diversió fent el que més li agrada .
 Hem d’oferir al nostre gos de teràpies , una vida familiar i còmoda que l’ajudi a gestionar i alliberar l’estrès acumulat i que reforci dia rere dia la nostra relació i vincle.
 En definitiva , el nostre gos , espera de nosaltres el mateix que ell ens ofereix: que siguem el seu amic fidel , en qui pugui confiar . Que siguem aquell humà que estarà allà per ajudar-lo i acompanyar- activament en les seves múltiples experiències . Un company de ” batalles ” que les visqui amb ell i amb qui formar un equip basat sempre en la comunicació , col · laboració i respecte .
 Massa vegades com a guies , ens oblidem de tot això , massa vegades exigim i exigim sense parar , reprimim al nostre gos contínuament i després ens sentim satisfets i plens en veure els avenços dels usuaris amb els quals treballem i aquí ens vam quedar … sense pensar si també el nostre gos està satisfet de nosaltres , si hem complert amb ell o si per contra li estem fallant en algun sentit .
 Per a nosaltres , el treball que es realitza en teràpies o activitats assistides amb gossos , no és possible ni satisfactori si les dues parts ( usuaris i gos ) no surten guanyant o amb experiències positives . Nosaltres entenem la relació d’ajuda que s’estableix com una interacció en la qual les dues parts surten guanyant . Les persones , per tots els beneficis que obtenen a través del tracte amb el gos i el nostre amic , el nostre gos , perquè encara que no gaudeixi plenament de l’activitat , se sent sempre compensat , protegit i content , per sobre de tot . I aquest , és per a nosaltres , el nostre principal treball i en el qual bolquem tot el nostre esforç , com guies, com a amos i com companys del nostre millor amic , el gos .
 Albert Llatge Esteve
 Sílvia Vilanova Salichs
 Natàlia Gabarró Llatge
 Responsables de Teràpies i Activitats
 Assistides amb Gossos de l’equip Takoda
 Tortosa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!