La contradicció aragonesa

Article elaborat com a reacció a la  publicació de “Carta abierta de un catalán a Aragón”, que es pot consultar com a comentari.

 

No tot Aragó és Saragossa; aquesta ciutat arrossega el hàndicap d’haver estat “zona nacional” , de tenir acadèmia militar i d’haver rebut molta immigració de ponent (per exemple de Sòria), a banda de l’existència d’una certa burgesia limitada, sociològicament franquista, amb dèficit cultural i amb “pretensions”… A la Franja, tot i algunes actituds contràries, per sort, no és el mateix, només cal veure en el mapa d’Aragó la distribució dels simpatitzants del Barça. I  igualment tampoc no és el mateix en petits pobles, on hi ha una certa desconfiança aviat és vençuda. Certament, en agunes viles grans és més problemàtic amb algún mimetisme  amb Saragossa, i més accentuat com nés a l’oest, per desconeixement; potser més a la vora de la Franja hi haja certa visceralitat, però es deu a fets puntuals, de veïnatge….. En definitiva, massa malentesos, sovint fomentats, i massa desconeixement mutu que cal solventar… Malgrat tot, com deia aquell savi : “puor si muove”….

J. Torrent

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *