Immigració i català: el cor de la qüestió

Cal reconèixer que com a mínim resulta contradictori i absurd  exigir als immigrants que parlin català si primer les nostres institucions no són capaces de fer que les empreses funcionin internament en català o que hi etiquetin els seus productes, i si són incapaces d’exigir als jutges que respectin la nostra llengua, i si, a nivell social,  com a regla general, som incapaços de parlar en català a qualsevol persona de trets exòtics. Això no té cap sentit. Si aquesta societat funcionés en català no caldria preocupar-se tant perquè els nouvinguts l’aprenguessin; ja s’afanyarien prou, si realment els calgués ,a aprendre’l. Però, més enllà de la demagògia, qui s’atrevirà a sancionar cap multinacional perquè margina la nostra llengua? Qui obligarà funcionaris de tota mena a expressar-se habitualment en català’? Qui farà  que realment es dugui a terme la immersió als instituts? Algú s’atrevirà a posar-li el cascavell el gat?’ Malauradament, ho dubto.

Joaquim Torrent

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *