El nefast jacobinisme, encara

Malauradament no ens hauria de causar cap estranyesa la posició de Macron recolzant Rajoy .Els francesos han estat els mestres, els creadors del jacobinisme, i governants i polítics espanyols (i  turcs) alumnes avantjats… És més, caldria estudiar a fons el paper dels pensadors francesos, des de la Il.lustració, en la gènesi dels totalitarismes moderns… No debades Pol Pot cursà estudis a París. Això per no parlar dels crims comesos pel colonialisme, des de les matances de Setif (Algèria), a les de Madagascar i el Viet-nam, ben sovint amb la intervenció acarnissada  dels mateixos colons, tot passant per l’ ofegament de 200 manifestants d’origen algerià per la policia al Sena el 1961. I si anem als nostres dies més val no parlar de la responsabilitat del govern francès a Sreberenica o a Ruanda…. o a Nova Caledònia. Capitol a banda, a més, seria la corrupció institucionaliztada de la qual en són bona mostra tant expresidents com ministres -de Miterrand a Chirac-… Certament, l’ Estat francès no éss model de res, en realitat – justament tot el contrari d’allò que les seves elits proclamen tan falsament- no és més que un antimodel, cada cop més aïllat i desfasat,…

J. Torrent

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *