Pau Comes

Independència és llibertat

16 de gener de 2010
Sense categoria
10 comentaris

Sobre la immigració, des de Vic

Ara que Vic torna a estar a l’ull de l’huracà pel tema de la immigració, torno a comprovar que sobre aquest tema només tinc dues certeses: una, que no tinc la solució màgica; dues, que no la té ningú més. Això no ens ha d’impedir reflexionar-hi, sobretot amb el màxim de racionalitat i cap fred, i el mínim d’emocions. (segueix…)

L’any 1991, a Vic només hi havia un 1% d’immigrants, i només a casa
seva sabien que l’Anglada s’havia presentat per l’ultraespanyolista Frente Nacional a les
europees de dos anys abans.

L’any 1991 jo vivia a Creil, a 60 km al nord de París. Una vila de la
mida de Vic (32.000 habitants), famosa des de poc abans pel tema dels
mocadors islàmics a l’escola. Un vespre, baixant a París amb rodalies,
a l’alçada de Saint Denis vaig alçar la vista del diari per adonar-me
que era l’únic blanc de tot el vagó.

L’any 1991, a França hi havia més de 3,5 milions d’immigrants (un 6,3% global), majoritàriament magribins, seguits dels subsaharians. En alguns llocs quasi no n’hi havia, en d’altres se superaven fàcilment proporcions del 20 i el 30%. Com a Vic ara, per exemple.

El FN de Le Pen, gràcies a l’aprenent de bruixot de Mitterrand, va aconseguir entrar a alguns ajuntaments del sud, i a l’Assemblea Nacional. El 2002 va arribar a la segona volta de les presidencials amb Chirac, desplaçant el socialista Jospin. No ha tornat a passar cap cop més a la segona volta.

El 2010, Sarkozy és president de França,  hi segueixen havent-hi uns 3,5 milions d’immmigrants, i no només no s’hi ha instal·lat cap règim islàmic sinó que segueix sent majoritàriament cristiana. Hi ha uns 2 milions d’aturats, una mica menys que vint anys enrera.

Molts altres països europeus, com Alemanya, Regne Unit, Holanda, Suïssa, Suècia, Àustria, Itàlia, etc. tenen situacions similars també des de fa dècades. Encara esperen que algú tingui la solució màgica.

No sé quina és la solució, però sí que sé quina no ho és: l’oportunisme que s’aprofita de pors irracionals.

Jo tinc por de les serps. Sempre n’he tingut, com molta gent. Quan era petit, no podia ni tocar la foto d’una serp. De més gran, vaig anar racionalitzant la meva por, que no va desaparèixer, però almenys no m’impedia veure les serps darrera els vidres dels terraris dels zoos. Més tard vaig aprendre que moltes fòbies són mecanismes instintius de protecció davant dels perills, que tenim gràcies a la selecció natural (els que no tenien por de les serps tenien més probabilitats de morir d’una mossegada abans d’arribar a reproduir-se i passar els seus gens no porucs a la generació següent).

Una altra por instintiva molt comuna és la por al diferent, que pot derivar en fòbia, la xenofòbia. Originalment, també era un mecanisme de protecció: quan més diferent fos el que et trobessis, més probabilitat que fos un depredador o un competidor, per la qual cosa corries riscos si t’hi acostaves confiat.

Molta gent (la majoria) no és conscient de fins a quin punt tenim arrelada aquesta por de manera inconscient, cosa que facilita molt les coses als oportunistes que sí que ho saben, i que per això l’exploten.

Aquests oportunistes juguen amb la por a l’altre, i en lloc de racionalitzar-la, com s’ha fet amb els instints agressius (matar l’altre per resoldre diferències ha passat de ser una bona estratègia evolutiva a ser un delicte penat fins i tot -oh, ironia!- amb la mort), es dediquen a exacerbar-les, inventant-se motius inexistents per fer-la augmentar, per sortir després dient que ells resoldrien el problema.

Perquè cal dir que estar envoltat d’estrangers de color de pell diferent, fins i tot en proporcions més grans que les d’ara, no sempre ha estat un problema. Fins i tot ha estat un signe de riquesa material fins fa menys de dos segles, quan l’esclavatge era una factor econòmic de primer ordre. Per sort, com en el tema de la violència, l’esclavatge també ha esdevingut delicte.

Si tots intentem racionalitzar el tema de la immigració, i fem les coses ben fetes, clares i transparents per tothom, potser no arribarem a la solució màgica, però ens hi acostarem més. I quan dic racionalitzar, vull dir: ni la miserable exacerbació de la por, ni la seva negació, fent com si els immigrants fossin calcats als autòctons.

Amb tot això, no sé si fins a quin punt les mesures de l’ajuntament de Vic són encertades o no, i si seran efectives o no. Per ara, només sé que intenten, precisament, racionalitzar la qüestió, i que obliguen tothom a prendre posició. Tant de bo serveixin per ajudar a esvair pors i desenmascarar oportunistes farsants amb agendes poc clares.

  1. Parlar d’aquest tema espinós d’aquesta manera tan fàcil, amb serenitat però dient les coses pel seu nom, m’ha captivat.
    Gràcies!

    *Carme Vilaró
    (Vic)

  2. Invisibles de Vic i Escola de Salamanca

    Invisibles: Personas de carne y hueso que viven en un lugar determinado pero que no tienen “papeles”. Invisibles: Persones de carne i ossos que viuen en un lloc determinat però que no tenen “papers“. Escuela de Salamanca del siglo XV: Toda persona tiene derecho a moverse libremente por el mundo en busca de su mejor economía. A nadie se hará esclavo por ello. Escola de Salamanca del segle XV: Tota persona té dret a moure’s lliurement pel món a la recerca de la seva millor economia. Ningú no farà esclau per això. Los dirigentes locales de Vic afirman, y con razón, que pocas ciudades han hecho tanto esfuerzo como ellos para integrar a los extranjeros. Els dirigents locals de Vic afirmen, i amb raó, que poques ciutats han fet tant d’esforç com ells per integrar els estrangers. También,  que dichas personas deben cumplir con la legalidad, declarando  ilegales a personas que no delinquen. També, que aquestes persones han de complir amb la legalitat, declarant il legals a persones que no delinqueixen. Los dirigentes del Gobierno Central afirman que los dirigentes de Vic no cumplen con la ley ya que niegan empadronamiento a quienes no tienen unos papeles que deberían haber sido entregados al cruzar las fronteras españolas. Si se cuelan, la responsabilidad es de los guardianes de las fronteras, que evidentemente, no son del Ayuntamiento de Vic. Se evidencian fallos de vigilancia y de legislación. Els dirigents del Govern Central afirmen que els dirigents de Vic no compleixen amb la llei ja que neguen empadronament els que no tenen uns papers que haurien d’haver estat lliurats al creuar les fronteres espanyoles. Si es colen, la responsabilitat és dels guardians de les fronteres, que evidentment, no són de l’Ajuntament de Vic. Es evidencien errors de vigilància i de legislació. En este último caso debemos exigir a los representantes del pueblo en el Congreso y el Senado que trabajen mejor. En aquest últim cas hem d’exigir als representants del poble en el Congrés i el Senat que treballin millor. Hasta aquí la burocracia. Fins aquí la burocràcia. Lo que no tiene sentido es fomentar entre todos la xenofobia. El que no té sentit és fomentar entre tots la xenofòbia. El humanismo cristiano de la famosa Escuela de Salamanca y la  ideología socialista coinciden en que primero son las personas y luego todo lo demás. L’humanisme cristià de la famosa Escola de Salamanca i la ideologia socialista coincideixen que primer són les persones i després tota la resta.La solidaridad es la única salida a estos problemas. La solidaritat és l’única sortida a aquests problemes.

                                                                                      JL.Blanco-Salamanca

  3. Els governs ténen l’ obligació de controlar les fronteres,també la
    seguretat de les persones i la dels seus béns;La Contitución i les
    lleis,que tant per bandera se la posen alguns per a segons què,ho
    diuen,però només per a segons què.Vegem el què en diuen les víctimes
    del 11M per exemple;quí havia de controlar-ho i no ho va fer i quí no
    ho va denunciar que podría passar ?.I molts altres casos de
    delinqüència.La gent té por d’ això. i qui n’ha de
    vetllar?.Després,immigració,quí se n’aprofita,i quí la permet?.Fa
    aproximadament uns 2 segles,per un Tractat Internacional es va prohibir la trata d’esclaus,
    l’esclavitud(ho podeu trobar a través del Google);de què se n’ha fet
    d’aquell Tractat?.Per allà als anys 1950 aproximadament,una gran
    personalitat mundial va dir que qui s’havia de moure no eren les
    persones,sino els capitals;quí ho compleix ?;és preferible l’esclavitud
    i a casa ben cofoi,amb enganys?;ens farà tornar esclaus a tots? .Qui
    tant defensa la immigració perquè no exigeix:sou mínim 1800 € /mes,8
    hores/dia;5 dies/setmana i 30 dies vacances/any?;no,és preferible
    l’economia sense escrúpols,summergida i competéncia deslleïal.I després es vol presumir de democràcia,progrés,ect.El benestar que havíem lograt i que tant ens va costar, l’estem perden gràcies als somriures,enganys i l’hipocrecia d’alguns,des de fa uns 14 anys.On són els sindicats i les ONGs tant sol.lidaris?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!