DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

14 d'octubre de 2020
0 comentaris

Mor als 63 anys Rafael Pla, fundador i director del Circ Gran Fele

Rafael Pla Albiach (València, 1956), més conegut com El Gran Fele, ha mort a l’edat de 63 anys i quan la companyia té una agenda plena d’actuacions. Ingressat des de feia uns dies a a causa d’una embòlia cerebral, aquesta matinada s’ha conegut la seva mort. En nota a la seva web, la companyia assegura la continuïtat del projecte: “El Gran Fele ha marxat a fer una actuació i tardarà en tornar. Nosaltres seguirem endavant”

Referent del circ teatralitzat, Pla va ser un pioner a trencar els esquemes del circ tradicional i homenatjar el circ d’inicis de finals del segle XIX i inicis del XX a través d’un llenguatge de fusió de les arts escèniques. Pla també ha destacat per la seva trajectòria creativa, la tasca de recuperació i restauració del circ, per la formació de joves artistes i la divulgació del circ. Entre els tresors hi ha instruments musicals dels Padi, un barret del pallasso de Toni Díaz i un dels canons de llum amb carbó que hi havia al mític Circo Atlas.

Rafael Pla va formar part dels Germans Pla, pallassos i fills del ventríloc Rafael Pla Soler ‘Gran Fele’. Premio Nacional de Circo l’any 2008, en Rafael dirigia el Circ Gran Fele, la companyia valenciana que va fundar el 1993 i que fusionava el teatre, la dansa i les diferents disciplines circenses. Entre els seus espectacles destaquen ‘A’ (2008), ‘Samsara’ (2007), ‘Éione’ (2006), ‘Xaloc’ (2005) ‘Hierofantes’ (2004) i ‘El Sabidor’ (2001), entre altres. Actualment, la companyia estava realitzant funcions d’ ‘Orient Express’ i ‘Pla i Pla’

En una entrevista que vaig publicar el 2008, en Rafael es definia com a autor, director, productor, actor i pallasso. També  va explicar els seus inicis: “Quan vaig començar al món del circ agafava sovint la moto i anava a buscar furgonetes i caravanes pels solars de Mislata. Sempre trobava gent de circ, com els Segura o els Alcáraz”.

Circo Gran Fele ha participat en nombrosos festivals com el Festival de Circ del Brasil, el de Hämeelina (Finlàndia), el de Circ de Lisboa, el de les Tres Cultures de Mèxic i el Festival de Tardor de Madrid. El 2007 va portar el seu espectacle als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf i recentment ha realitzat una gira per Cuba. La companyia ha rebut el suport del Programa Caliedoscopio de la Unió Europea com a projecte cultural de gran interès i el Premi Max Especial Circ (2002).  La prematura mort de Rafael Pla significa una important pèrdua per al circ.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.